Преговори за мир в Украйна са възможно само при условие,

...
Преговори за мир в Украйна са възможно само при условие,
Коментари Харесай

Лавров: За мира в Украйна е нужно установяването на нов световен ред

Преговори за мир в Украйна са допустимо единствено при изискване, че имат за цел да бъде открит " нов международен ред " без американска доминация. Това съобщи през днешния ден в Турция съветският външен министър Сергей Лавров, представен от Франс прес.

" Преговори може да се състоят единствено в случай че бъдат взети поради съветските ползи ", посочи Лавров на взаимна конференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

" Става дума за правилата, на които ще бъде учреден новият международен ред ", разясни съветският министър.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че е разискал с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу неспазването на изискванията на съглашението за зърнения пакет от страна на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

" Говорихме за напредъка в осъществяването или по-скоро в неизпълнението на самодейността за Черно море на генералния секретар на Организация на обединените нации Гутериш ", сподели той в петък на конференция след диалозите с турския външен министър.

Лавров означи, че украинската част от договорката за зърното се извършва, което се удостоверява от " много сериозна статистика ". " Всъщност цялата украинска част от черноморската самодейност се е изродила в търговски експорт на украинско зърно при специфични условия, с унищожаване на условията, които се постановат на такива артикули, за западните страни ", уточни съветският външен министър, като посочи, че най-бедните страни получават по-малко от три % от изпратеното от Украйна зърно, макар че " те са предпочитани получатели на филантропична помощ, в това число и на хранителни помощи ".

В контраст на това Лавров съобщи, че съветската част от съглашението въобще не се извършва, макар многочислените апели към страните от груповия Запад. " Препятствията по пътя на финансирането, логистичното оформяне, превозването, застраховането и износа на съветски артикули остават и даже се усложняват ", акцентира ръководителят на съветската дипломатическа задача. Дипломатът съобщи, че Русия ще разиска с турските си сътрудници вероятностите на актуалната обстановка в изискванията, " когато решенията, взети по самодейност на генералния секретар, са блокирани ".

Действията на Русия

Москва ще се замисли дали въобще има потребност от съглашение за зърното, в случай че няма прогрес в премахването на пречките пред износа на торове и храни, съобщи съветският външен министър. " След като удължихме тази договорка за втори интервал от 120 дни и не открихме никакви признаци, че някой може фактически да реши тези въпроси, изтощени от това да молим към съвестта на тези, от които зависи, ние се насочихме към леко утежнение и предложихме да удължим тази договорка единствено с 60 дни, като изхождахме от това, че в случай че няма по-нататъшен прогрес в премахването на пречките пред износа на съветски торове и зърно, ще помислим дали тази договорка е нужна ", съобщи Лавров.

Руският външен министър означи, че западните му сътрудници не се уморяват да повтарят, макар добре известните им обстоятелства, че нито торовете, нито зърното са в санкционните описи. " В графата " наказания " в действителност не написа - там не попадат нито торове, нито зърно. Но всичко останало е включено в листата, както преди малко сподели моят другар. Това е изключването от системата SWIFT, опцията за обезпечаване и презастраховане на товара при естествени условия, опцията съветски кораби да дебаркират, да речем, в средиземноморски пристанища, опцията задгранични кораби да дебаркират в съветски пристанища и доста други ", сподели той.

Лавров добави: " Така че, несъмнено, госпожа [председателят на Европейската комисия Урсула] фон дер Лайен и други покровители за решение на продоволствените проблеми на разрастващите се страни могат да повтарят като за последно, че храните и торовете не са под наказания, само че това би означавало единствено едно: те ни споделят: дръжте си храните, дръжте си торовете, седете си на тях, само че не можете да ги изнасяте на никое място, макар че не са под наказания. "

Ръководителят на съветското дипломатическо ведомство уточни също, че паралелно с самодейността за Черно море се осъществя и дефинираната от Европейския съюз самодейност за така наречен коридори на солидарността, която планува експорт на украинско зърно и доста други артикули за Европа по суша. " За тези артикули се основават най-преференциални условия, в действителност условия, които дискриминират съответните артикули на самите европейски страни, там към този момент започнаха съществени митинги заради обстоятелството, че европейският пазар е залят с на ниска цена украинско зърно и всичко това се изроди в търговски експорт за западните страни ", добави той.

" Ако там има свръхпредлагане на на ниска цена украинско зърно, което прави невъзможна продажбата на създаденото от европейските страни зърно с облага - предайте този остатък от украинско зърно на разрастващите се страни, на бедните страни. В края на краищата, за тази цел, както ни беше казано, е замислена цялата пакетна самодейност [на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу] Гутериш. В резултат на това най-бедните страни получават по-малко от 3% от зърното, което идва от Украйна, а лъвският къс се озовава в Европейския съюз ", сподели той.
Извън рамката

Лавров позволи, че Русия може да работи отвън рамките на съглашението за зърното, в случай че Западът не подходи почтено. " Ако те нямат предпочитание да възприемат почтен метод към това, което господин Гутериш по този начин упорито насърчаваше, дано продължат да изпращат съответните артикули от Украйна по суша, по суша, по железница, по реки, те към този момент са основали съответната логистика, която работи. А ние ще работим отвън тази самодейност, в случай че се наложи, имаме благоприятни условия да го създадем с Турция, с Катар. Президентите са разискали съответните проекти ", сподели той.

В същото време Лавров увери, че износът на Русия за нуждаещите се страни няма да пострада. " Това мога твърдо, твърдо да ви обещая ", акцентира съветският външен министър.

Източници: БТА, ТАСС

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР