Преговори все пак ще има. И двата екипа на ГЕРБ-СДС,

...
Преговори все пак ще има. И двата екипа на ГЕРБ-СДС,
Коментари Харесай

Кога ще започнат преговорите?

Преговори въпреки всичко ще има. И двата екипа на ГЕРБ-СДС, и на ПП-ДБ обявиха подготвеност диалозите да стартират, колкото е допустимо по-скоро. Според Асен Василев те ще са в петък, събота и неделя. Знаете - на масата ГЕРБ сложиха съглашение, което би трябвало да трансформира сглобката в коалиция.

С какъв брой време ще разполагат зависи от темповете на конституционната процедура по желание на ново държавно управление? Водещата политическа фигура в нея е президентът. Той към момента не е насрочил консултациите с парламентарните партии.

Разговорите сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за вероятно сключване на взаимен документ за ръководство още не са почнали. Очаква се това да стане в края на седмицата. От прессекретарията на президента споделиха, че президентът Румен Радев навреме ще осведоми по кое време ще стартира консултациите с парламентарно показаните политически сили преди да връчи първия изследователски мандат за лъчение на държавно управление.

Разговорите сред двете обединения не може да стартират без основния договарящ на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, която е на конгрес на ЕНП в Букурещ, обявиха от първата политическа мощ в Народното събрание.

" Преговорите може да започват при първия вероятен миг, а точно когато преговорният екип от наша страна е в цялостен състав и сътрудниците от ПП-ДБ изразят подготвеност договарянията да започват ", сподели заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.

ПП-ДБ приканиха при първа опция всички дружно да седнат на масата на договарянията.

" Да, разбираме, че сътрудниците ни от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили имат противоречие с някои от текстовете в нашия меморандум, както и ние имаме противоречие с това, което са предложили, тъй че дано като се върнат от Букурещ господин Борисов, госпожа Габриел, обществено им насочваме покана, ще го създадем и по другия ред, да сядаме още през този уикенд на масата на договарянията. И добре би било господин Борисов да пристигна, отпред на своята дамска чета ", изясни съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

И до момента в който от Народното събрание отправяха предложения, финансовият министър Асен Василев беше напълно съответен.

" С госпожа Габриел имаме планувани диалози за петък, събота, неделя, тъй че се надяваме да успеем в този порядък да реализираме единодушие ", посочи финансовият министър Асен Василев.

Василев чака корекциите в състава на държавното управление да са минимални.

" Моите персонални упования са да има напълно дребни смени. - Две-три? - Максимум ", разяснява още Василев.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков сподели, че още през днешния ден ще придвижи признатата оставка към президентската институция.

" Оттук нататък целия тайминг го задава президентът ", акцентира ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.

След като получи оставката, президентът би трябвало да организира съвещания с парламентарно показаните политически сили преди да връчи първия изследователски мандата. Конституцията не е показала в какъв период би трябвало да се проведат консултациите. А това значи, че оттук насетне от президента зависи какъв брой време ще даде на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да решат накъде ще върви страната - към ротация или към изключителни парламентарни избори.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР