Преговарящите от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз постигнаха

...
Преговарящите от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз постигнаха
Коментари Харесай

Законодателите постигнаха споразумение за надзорния орган на Евросъюза за пране на пари

Преговарящите от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз реализираха съглашение за европейски контролен орган, който да подсигурява дейно използване на разпоредбите на Европейски Съюз за битка с изпирането на пари. Съзаконодателите реализираха и краткотрайно съглашение по отношение на детайли от по-широкия пакет за пране на пари.

Преговарящите се споразумяха по няколко хоризонтални точки, които ще хармонизират разпоредбите за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма и ще оказват помощ на страните членки да ги ползват по обединен и пореден метод. Новите разпореждания включват основаване на канали за докладване за приемане и обработка на информация за нарушавания и отбрана на лицата, подаващи сигнали за нередности, както и дейно съдействие сред националните звена за финансово разузнаване.

Новият орган (AMLA) ще се занимава единствено с отчети, идващи от финансовия бранш. Агенцията ще извърши асортимент на кредитни и финансови институции, които съставляват висок риск в няколко страни членки. Избраните задължени субекти ще бъдат следени от взаимни надзорни екипи, ръководени от AMLA, които с изключение на всичко друго ще правят оценки и инспекции.

Споразумението разпорежда пълномощия за контрол на до 40 групи и организации в първия развой на асортимент.

Освен това AMLA ще подкрепя звената за финансово разузнаване при анализиране на съмнителни транзакции и разкриване на случаи на пране на пари, по-специално посредством подкрепяне на разбора и ръководството на FIU.Net - осведомителната система, употребена за шерване на информация от Отдела за финансово разузнаване (FIU).

Агенцията ще има общ съвет, формиран от представители на надзорни органи и звена за финансово разузнаване от всички страни членки, и изпълнителен съвет, който ще бъде управителният орган на AMLA, формиран от ръководителя на органа и петима самостоятелни членове на цялостен работен ден.

AMLA ще има и поддържаща роля във връзка с нефинансовите браншове и ще координира звената за финансово разузнаване в страните членки. Тя ще оказва помощ за координирането на дейностите на надзорните органи в разнообразни страни от Европейски Съюз и ще подсигурява доближаване на надзорните практики. Въз основа на предложение от Народното събрание AMLA ще бъде натоварена и с посредничеството и уреждането на разногласия сред националните управляващи.

Националните надзорни органи ще могат непринудено да основат колегиум за нефинансови субекти, извършващи трансгранична активност, в случай че счетат за належащо.

Парламентът вкара нови правила против заобикалянето на целеви финансови наказания и надзорната роля на AMLA за гарантиране на използването от задължените субекти на целеви финансови наказания.

Споразумението не включва решение за местоположението на седалището на бъдещата организация - договарянията за координиране на процедурата за избор тук-там ще продължат. След решението на Съда на Европейския съюз в този смисъл градът хазаин на новата организация ще бъде контрактуван сред Народното събрание и Съвета в границите на елементарната законодателна процедура - нещо, което не се е случвало до момента. Съзаконодателите имат намерение да провеждат чувания с претендентите, които са изразили интерес.

" Екологичен потенциал отреди на AMLA значима и мощна роля в битката с прането на пари. Надяваме се, че това ще подсигурява повече финансова сигурност и по-добро съдействие с националните надзорни органи и финансовото разузнаване в трансгранична среда, където рисковете нарастват с непрекъснати темпове. За първи път AMLA ще управлява директно най-рисковите компании във финансовия бранш, както и доставчиците на криптовалута, които работят в няколко страни членки ", сподели българският евродепутат Емил Радев. Радев е един от докладчиците по законодателния акт, дружно с Ева Мария Попчева (Renew Europe, Испания).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР