Предвожданата от Русия коалиция в Сирия нанесе първите си политически

...
Предвожданата от Русия коалиция в Сирия нанесе първите си политически
Коментари Харесай

Русия и Турция притиснаха кюрдите и те клекнаха

Предвожданата от Русия коалиция в Сирия нанесе първите си политически удари по основания от Съединени американски щати Кюрдистан и там настана комплициране и лутане, написа съветският уебсайт naspravdi.info. Едновременно с това турската войска в действителност блокира кюрдския анклав на северозапад от Алепо, изолирайки го от главните кюрдски територии и изхвърляйки го отвън бъдещите търгове за бъдещето на кюрдите в Сирия.

Едновременно с това са прекратени всички канали за връзка на сирийските кюрди с външния свят, турските Военновъздушни сили закриха въздушното пространство и изключиха опцията Съединени американски щати да им трансферират нещо по въздуха.

Настъплението и в действителност съвсем безкръвното изтласкване от иракските сили за сигурност на кюрдите от няколко нефтени залежи край Киркук още повече отслаби и разколеба не единното кюрдско управление.

„ Роснефт” към този момент подписа с локални компании съглашения за превозване на петрол до своите нефтопреработвателни фабрики в Германия и това ясно сподели на кюрдите елементарен излаз – да не дрънкат оръжие, а да договарят с Русия и нейните съдружници.

Първите резултати не останаха незабелязани. Ръководството на иракски Кюрдистан се отхвърли след референдума да организира избори и ги отсрочи за идната пролет, снемайки най-острия въпрос за отделянето от Ирак.

Сега 71-годишния президент Масуд Барзани, наследник на популярния си татко Мустафа Барзани, след 12 година на този пост го напусна, предавайки властта на Парламента и Върховния съд. Този ход значи нежеланието му да поеме лична отговорност за несполуката бързо да сътвори страна.

Сега ориста на не единното кюрдско придвижване ще се дефинира по време на многостранни и продължителни пазарлъци, в които основните заинтригувани са Сирия, Турция, Ирак, Иран и, несъмнено, Русия.

Гласовете на Израел и Съединени американски щати в този регион се трансфораха в шепот, настояват специалисти.

По прилика с мавъра на Шекспир може да се каже: „ Кюрдът си свърши работата – кюрдът може да си отиде.”

Интересно е единствено дали кюрдите ще продължат да водят война в границите на „ Сирийските демократични сили” или ще изоставен бойното поле, като оставят с терористите от ИД източно от Ефрат да се оправя сирийската войска.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР