Предвиждаше се тази есен да бъдат публикувани важни предложения за

...
Предвиждаше се тази есен да бъдат публикувани важни предложения за
Коментари Харесай

Трябва ли да бъдат преразгледани правила за отглеждане на селскостопански животни?

Предвиждаше се тази есен да бъдат оповестени значими оферти за промени в законодателството на Европейския съюз /ЕС/, които да подобрят хуманното отношение към животните, само че те се бавят. Последните числа на Евробарометър демонстрират, че 74 % от българските жители считат, че е нужно да бъдат преразгледани разпоредбите за развъждане на селскостопански животни, а 54 на 100 поддържат съкращаването на оптималното възможно време за превозване на живи животни в границите на Европейски Съюз. Това потвърждава увеличаващата се угриженост за хуманното отношение към животните и неотложната потребност от промени. По този мотив завеждащият отдел „ Програми “ във Фондация „ Четири лапи “ Тихомир Димитров разяснява за „ БНР “:

„ Очакваше се измененията в законодателството на Европейски Съюз да обиден 4 съществени насоки: развъждането на селскостопански животни, превозването им, умъртвяването за храна или разплод, и разпоредбите за етикетиране на животинските артикули. Тези промени са съгласувани с работната стратегия на Европейската комисия за интервала от 2019 до 2024 година “

Сред проблематичните точки в законодателството е, че въпреки да има правила, те са остарели и не подхожда със актуалните стандарти за човечност към животните. Значително би трябвало да се съктати времето за превозване на живи животни. Според Димитров най-хубавото решение е превозването на самото трупно месо в камиони, тъй че да бъде предотвратено страданието им, което може да продължи и седмици.

Измененията не засягат единствено нашата страна, а всички страни-членки на Европейски Съюз, като задачата им е да подобрят стандартите за отношение към животните и да обезпечат по-добър надзор и контрол върху практиките по развъждане, превозване и умъртвяване. Димитров счита, че идващите месеци ще бъдат сериозни за определянето на бъдещето на законодателството на Европейски Съюз по отношение на животните.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР