Предвижданата цена на акция е 60% над текущата, като възможно

...
Предвижданата цена на акция е 60% над текущата, като възможно
Коментари Харесай

ПИБ ще опита да набере рекордните 200 млн. лв. от борсата

Предвижданата цена на акция е 60% над настоящата, като допустимо пояснение е, че към този момент има договаряния с вложител, подготвен да купи по-голям пакет с контролиращи права

© Цветелина Белутова Първа капиталова банка (ПИБ) има намерение да направи рекордно за Българската фондова борса нарастване на капитала, посредством което да набере до 200 млн. лева Това оповестиха от самата банка в петък, 20 декември, в пакет с още няколко ограничения, които очевидно целят да се покрие установения от ЕЦБ 263 млн. евро финансов дефицит при нейната инспекция през лятото.

Още тогава ПИБ съобщи, че към този момент е осигурила съвсем половината от сумата посредством настоящата си облага, начислени хранителни запаси, погасени заеми и спомагателни обезпечения по експозиции. А за третото тримесечие на 2019 година банката регистрира загуба след начислени обезценки и огромно прекласифициране на неприятни заеми. Изглежда обаче тези ограничения не са били задоволителни и в този момент банката ще би трябвало да успее да обезпечи и пресен капитал. Според информация на " Капитал " при неофициалното координиране на проектите на ПИБ и другата банка с разпознат дефицит - Инвестбанк, от ЕЦБ са упорствали да видят действителни нараствания на капитала и в двете институции. Преди дни Инвестбанк също разгласи проекти за излизане на борсата и набиране на капитал.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Параметрите

За ПИБ, която от 2007 година е обществена компания, няма потребност от листване, а единствено от нарастване на капитала, което обаче също минава през писане на проспект и одобряването му от Комисията за финансов контрол.

Декларираното желание е капиталът на банката да бъде повишен от сегашните 110 млн. лева на 150 млн. лева За задачата би трябвало да бъдат издадени 40 млн. нови акции с номинална стойност 1 лева, които обаче ще бъдат препоръчани за по 5 лева Така при триумф банката би привлякла най-много 200 млн. лева пресен капитал.

Така изложеното желание значи, че всеки от актуалните притежатели на книжата на ПИБ би трябвало да получи за всяка своя акция по едно право, а с цел да запише една нова акция ще са му нужни 2.75 права. Той ще може или да направи това, като заплати емисионната цена, или да продаде правата си на различен искащ да взе участие в нарастването.

Любопитен миг е, че нарастването би се смятало за сполучливо даже и да се продадат единствено 4 млн. нови акции, което подхожда на едвам 20 млн. лева пресен капитал.

Целта

Набирането на подобен запас при такава цена наподобява сложна задача. Акциите на ПИБ се търгуват при цена под 3 лева (последно 2.94 лева.), което прави емисионната цена от 5 лева мъчно оправдана. За всеки вложител е по-изгодно да придобие от актуалните акции на борсата, вместо да даде 2 лева или 60% повече, с цел да купи от новите. Възможна причина някой вложител да е податлив да заплати някаква награда е придобиването на огромен пакет, даващ някаква форма на надзор. Потенциално пояснение е към този момент да има предварителна сделка с съответни институции да запишат най-малко част от нарастването при такива параметри. По информация на " Капитал " в опит да обезпечи по-бърза светлина за ERM II и банковия съюз държавното управление е сондирало за интерес към миноритарно присъединяване в ПИБ интернационалните институции като Европейската банка за възобновяване и развиване и Международната финансова корпорация.

Донякъде знак за това по какъв начин пазарът приема предлагането ще са котировките в понеделник. Все отново от ПИБ към този момент не са заковали цената в камък. В известието категорично се показва, че емисионната цена може да претърпи промени, които ще бъдат оповестени навреме в проспекта или в допълнение към него. А също по този начин и че това може да докара и до изменение на броя акции, които се възнамерява да бъдат издадени. Това може да се пояснява, че в случай че се наложи цената да бъде свалена, банката ще предложи повече акции, тъй че сумата да остане 100 млн. евро.

Причината да бъде заложена висока емисионна цена очевидно е нежеланието на актуалните мажоритарни акционери да се разделят с контрола. Към момента ПИБ се управлява от Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, и двамата с по 46.75 млн. акции, които съставляват по 42.5% дял. При издаването на 40 млн. нови акции, в случай, че те не вземат участие в нарастването, делът на всеки от тях ще падне до 31.17%, само че дружно ще не престават да имат над 60%.

Добавките

Паралелно с нарастването на капитала от ПИБ оповестиха още, че към този момент банката е сключила нов зависещ дълг за 30 млн. евро. Облигационната емисия с 8% закрепена рента е хибриден инструмент, който ще бъде включен в спомагателния капитал от първи ред. Това значи, че тази емисия няма да може непосредствено да бъде употребена за финансовия дефицит, защото за него ЕЦБ следи за по-качествения базов капитал от първи ред (CET1). По данни от ПИБ към септември общата й финансова адекватност е 17.65%, а CET1 съотношението е 14.8%.

Както и за плануваната емисия акции, по този начин и тук се декларира, че проектът е средствата да отидат за тактиката на ПИБ за кредитиране на дребни и междинни предприятия и жители. По принцип това са по-здравите звена в бизнеса на банката, като най-големите проблеми, установени от ЕЦБ, бяха в корпоративния й портфейл.

Отделно от банката афишират, че на 19 декември са договорили за продажба и портфейли необслужвани заеми на физически и юридически лица за 538 млн. лева Пакетът е формиран главно от обезпечени вземания, само че цената не не се оповестява, и надлежно мъчно може да се направи съмнение какво ще бъде отражението върху капитала на банката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР