Предвиждаме да се изгради цялостна концепция за дигитализацията на училищното

...
Предвиждаме да се изгради цялостна концепция за дигитализацията на училищното
Коментари Харесай

Министър Галин Цоков: Ще изградим концепция за дигитализацията на училищното образование

Предвиждаме да се построи цялостна идея за дигитализацията на учебното обучение, с акцент за потребление на платформата " Дигитална раница ", която бе построена в предходните години, само че в посока на образователното наличие. То ще е направено от и за учители, ще е за учениците и ще е ориентирано към благоприятни условия за персонализиране на работата на учителите и на учениците, което е значим детайл от актуалното постковид обучение. Това сподели министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който показа целите в работата на новия управителен екип и идните задания пред Министерството на образованието и науката (МОН) на съвещанието на просветителната парламентарна комисия.

 

Много значим проблем и приоритет за нас е ранното детско развиване с всичките негови измерения и най-много на правенето на стандарт за ранно детско развиване, както и на всички действия, свързани с него. Това ще включва и връзка сред другите институции, които сега поставят грижи за ранното детско развиване, изясни просветителният министър.

 

" Важен приоритет е обвързван със същността на просветителния развой и това е образователното наличие, като ще се опитаме да стартираме диалог и смяна в най-малко две съществени направления. Първата е за понижаване на фактологическото наличие в образователните стратегии, което е по-краткосрочен развой. Другият, по-дългосрочен развой, само че който може би би трябвало да стартира още в този момент, е за полемика за това образователните стратегии да бъдат структурирани по-рамково, по-интегрално и да бъдат компетентностно насочени. Това е една от опциите, които дава и Организацията за икономическо съдействие и развиване в отчета й за уменията в България, който неотдавна беше показан у нас ", сподели още министър Галин Цоков.

 

Той изясни, че смяната в образователното наличие изисква и смяна в оценяването, като смяната в оценяването би трябвало да е ориентирана към опция за оценка не толкоз на познания, а по-скоро на създаване на умения и на компетентности у учениците. Необходимо е потребление на разнообразни принадлежности за формиращо оценяване, както и започване на разговор за това по какъв начин може да се промени формата и форматът на националното външно оценяване и на държавните зрелостни изпити, с цел да бъдат те по-ориентирани към умения и компетентности, а освен към възпроизвеждане на познания, сподели министърът.

 

Според проф. Цоков значим е и прегледът на разнообразни подзаконови документи, като измежду тях са стандартите, свързани с образованието от позиция на опциите за понижаване на административната тежест на учебните шефове и на учителите.

 

Особено значимо също за системата на учебното обучение е изработването на един добър, съвременен стандарт за качество на образованието, тъй като без него мъчно можем да вършим измервания и оценки, свързани с развиването и триумфите на учениците, сподели министър Цоков. Той добави, че доста значимо е и личностното развиване на децата в учебното обучение. Предвидили сме актуализация на другите механизми, свързани със взаимната работа на институциите за обсега на децата, с обезпечаване на спомагателни средства за приобщаващо обучение, с въвеждане на идея за езикова интеграция на децата и учениците. Тези цели изискват избрани промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, посочи министърът.

 

Според него има провокации и в професионалното обучение, като за Плана за възобновяване и резистентност би трябвало да се одобри изменение в Закона за професионалното обучение и образование. Основните цели в този закон би трябвало да се дискутират и те са за ранното кариерно развиване, за специалностите и за дуалното образование.

Във висшето обучение доста значима е подготовката за изменение на Закона за висшето обучение, обвързвано с " въвеждане при опция и предпочитание от страна на университетите на образование, което е по посока на тригодишни бакалавърски стратегии и на двегодишни магистърски, установяване по-точно на статута на другите университети според от Стратегията за висше обучение ", сподели министър Цоков. Той добави, че ще продължат политиките за качеството на висшето обучение и за повишение на заплатите на университетските длъжности във висшите учебни заведения, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

В науката и научните проучвания имаме също доста съществено предизвикателство, обвързвано с в допълнение разискване на Закона за научните проучвания и нововъведенията, съобщи просветителният министър.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР