Предвижда се бушуващите цени на енергията да спаднат с 11%

...
Предвижда се бушуващите цени на енергията да спаднат с 11%
Коментари Харесай

Световната банка прогнозира цените на енергията да паднат с 11% през 2023 г

Предвижда се вилнеещите цени на силата да спаднат с 11% през идната година , откакто скочиха с над 60% през 2022 година, съгласно последния отчет на Световната банка за вероятностите на стоковите пазари, оповестен в сряда.

" Въпреки това закъснение цените на силата през идната година към момента ще бъдат със 75% над междинните за последните пет години ", разкрива отчетът.

Цената на суровия нефт Brent се чака да доближи приблизително 92 $ за барел през 2023 година, над петгодишната междинна стойност от 60 $ за барел, до момента в който цените на газа и въглищата се чака да намалеят от рекордните си стойности за тази година.

Въпреки това Световната банка предизвести, че цената на природния газ в Съединените щати се чака да се удвои , до момента в който цените на природния газ в Европа могат да бъдат съвсем четири пъти по-високи през идващия интервал.

" Комбинацията от нараснали цени на суровините и непрекъснато обезценяване на валутата води до по-висока инфлация в доста страни ", сподели шефът на Prospects Group на Световната банка и основен икономист на EFI Айхан Косе.

Докладът отбелязва, че световните енергийни пазари не престават да се сблъскват с несигурността на доставките , защото терзанията по отношение на " съществуването на сила през идната зима ще се засилят в Европа ".

Източник: News.bg


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР