Предвид спецефиката на отделните населени места и епидемиологичната обстановка в

...
Предвид спецефиката на отделните населени места и епидемиологичната обстановка в
Коментари Харесай

Удължава се срокът за набирането на преброители и контрольори


Предвид спецефиката на обособените обитаеми места и епидемиологичната конюнктура в страната, Националният статистически институт взе решение  срокът за набиране на преброители и контрольори да бъде продължен до 16 ноември, в това число.

На 27 октомври от Национален статистически институт оповестиха, че претендентите би трябвало да подадат заявление по пример в общината, в която желаят да бъдат наети. Документите за кандидатстване ще може да бъдат изтеглени от уеб страницата на Преброяване 2021 () и в уеб страниците на общините.

Според информацията към дата 27 октомври са набрани 35% от нужния брой преброители и 45% контрольори. В 25 общини към този момент е доближат нужният брой преброители, като в общините Рила, Маджарово, Угърчин и други има повече претенденти от нужните.

Достатъчен брой контрольори има в близо 60 общини. В област Варна ще бъдат нужни към 1 500 преброители и 400 контрольори. Към момента заявление са подали малко над 500 претенденти за преброители и близо 190 - за контрольори, това са надлежно 35.3 и 50.4% от нужните бройки.

Не доближават преброителите в регионите на град Варна - Одесос, Приморски, Младост, Владислав Варненчик и Аспарухово. Подадените заявки за преброители в града са към 170, което съставлява 18% от плановете за нужните бройки. За обособените региони на града този % варира сред 10 и 28%.

За региона нужния брой преброители е доближат в общините Белослав, Бяла и Ветрино. Най-слабо върви акцията в общините Аксаково и Провадия, където досега са достигнати към 17% от нужните бройки за преброители.

Населените места на територията на страната ще бъдат разграничени на преброителни сектори, като всеки ще съдържа почти 100 - 120 жилища и 250 - 300 лица, според от размера и характерностите на обитаемото място.

Всеки преброител ще може да преброи по един, два или повече сектора според от преброените онлайн лица. Заплащането на преброителите към този момент е несъмнено. За преброено лице ще се заплаща 2.50 лева, за преброено жилище - 1 лев, а за преброена постройка - 70 ст.

Когато сме се преброили онлайн, преброителят ще би трябвало да вземе специфичен код, който генерира осведомителната система, като за това ще получи 80 стотинки. Така общото възнаграждение на всеки преброител ще е самостоятелно и ще варира според от спецификата на преброителните му сектори - брой здания, жилища, лица, електронно преброени, като В интервала 1 - 15 февруари 2021 година един преброител би могъл да създаде приблизително към 400 лв. за един преброителен сектор при 50% електронно преброени.

Това значи, че в случай че преброителят поеме преброяването на 3 сектора, неговото възнаграждение може да доближи над 1 000 лева

При идното броене за цялата страна ще бъдат ангажирани над 23 000 преброители и към 6 000 контрольори, които ще преминат специфични образования и ще подпишат декларация за запазване на статистическата загадка на получената информация.

Най-подходящи са хора, които имат най-малко приблизително обучение, занимание в икономическата и финансовата сфера, с механически знания и практикуващи обществени действия и администрация, както и студенти. Разбира се, би трябвало да бъдат отзивчиви. Преброителите ще имат право да посещават семействата от техния преброителен сектор от 8.00 заран до 20.00 часа вечер, в това число събота и неделя.

Те сами ще дефинират " работното си време “, значимо е да съберат информацията от преброителния си регион. Преброителите ще се легитимират със служебна карта, издадена от Национален статистически институт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР