Предвид социално – икономическата значимост на горивата, поради прекия им

...
Предвид социално – икономическата значимост на горивата, поради прекия им
Коментари Харесай

Става напечено! КЗК образува производство срещу Лукойл България за извършено нарушение

Предвид обществено – икономическата значителност на горивата, заради директния им резултат върху цялата българска стопанска система и директното им влияние във връзка с цените на стоките и услугите, предлагани на българския пазар, Комисия за защита на конкуренцията прави непрекъснат мониторинг на всички условия имащи отношение към правоприлагането на Закон за защита на конкуренцията. В тази връзка по претенции от участници на пазара на търговия на едро на горива „ ОМВ България “ и „ Инса Ойл “ пред Комисия за защита на конкуренцията бе формирано произвеждане против Лукойл България за определяне на осъществено нарушаване. по отношение на ценовата политика на сдружението при търговията на едро с моторни горива. Това оповестяват от Комисия за защита на конкуренцията.

В хода на изследването Комисията откри, че „ Лукойл-България “ е част от отвесно интегрираната група Лукойл, която оперира по цялата верига от производството на горива до крайната им реализация и има мощно развита складова и транспортна инфраструктура, което съставлява конкурентно преимущество пред останалите сдружения разрастващи активност на пазарите на горива в страната. Дружеството също по този начин има висок пазарен дял и е пазарен водач на пазар на търговия на едро с моторни горива в страната, прецизират още от Комисията за защита на конкуренцията.

Комисия за защита на конкуренцията разпознава и конкурентни проблеми, свързани с прилаганата от страна на сдружението ценовата политика при търговията на едро с моторни горива на територията на страната. Според Комисията сдружението е прилагало ценова преса по отношение на съперниците си посредством последователно изменение на ценовите условия при продажбата на едро и унищожаване отстъпките за закупено количество, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне ползите на потребителите.

Според Комисията това държание на „ Лукойл-България “ съставлява обща тактика за ограничение на търговията на едро на горива в страната, за усилване на господстващото му състояние на пазара на търговия на едро на горива.

„ Поведението съставлява корист с владичество, както по националното право, по този начин и според правото на Европейския съюз, защото може доста да повлияе върху модела на търговия сред страните членки “, оповестяват още от Комисия за защита на конкуренцията

От Комисия за защита на конкуренцията допълват, че период от 60 дни получателят на определението и подателите на настояванията имат право да показват писмени възражения, надлежно мнения по предявените изказвания.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР