Предварителният изпит по български език в Пловдивския университет изправи кандидат-студентите

...
Предварителният изпит по български език в Пловдивския университет изправи кандидат-студентите
Коментари Харесай

Изпитът по български в ПУ тества страховете на кандидатите

Предварителният изпит по български език в Пловдивския университет изправи кандидат-студентите пред предизвикването: „ Какво бихте създали, в случай че не ви беше боязън? ”. На тази тематика над 850 участници трябваше да напишат есе в третата задача на изпита в събота, с който започва предварителната акция във вуза.

„ Да споделям в точния момент, да не замлъквам. И да пробвам, пък каквото стане! ”, е отговорът на 19-годишната Николина Нейкова от Стара Загора. Тя се бори за място в специалностите, свързани с маркетинг и стопанско ръководство, въпреки че до момента е учила китайски в езиковата гимназия в своя град. „ Бяхме опит, смениха се доста учители - китайци, след това доброволци ”, не е удовлетворена Николина и по тази причина сменя посоката. Приемния изпит реши като по-лек от матурата по български език и литература на финала на междинното обучение. От няколко години е по този начин, по тази причина момичето не се е готвило в допълнение. По история обаче ще разчита на курса в продължение на 5 месеца, като за всеки фамилията броило по 100 лв..

Мария-Мадалена Мазнева кандидатства туризъм. А в есето си през днешния ден написа, че страхът е огромна неточност. Както и срамът. Самата тя се старае да се оправя с тях. Умишлено не направила препратки нито към философията, нито съм литературни творби - тъй като счита, че по-добре ще се оцени да изрази персонална позиция.

За Цвета Христова пък страхът от неуспех може да провали фантазията. Момичето интерпретира тематиката и от още един ъгъл ​- страхът от време на време е израз на угриженост за обичан човек. Чака резултатите от матурата, с цел да реши в коя компетентност има най-големи шансове, само че желанията й са напълно в филантропичната област​ - лингвистика, педагогика или културология.

В първия миг тематиката се сторила лесна на Гергана, която тази година приключила Математическата гимназия в Стара Загора. Като почнала да написа обаче, усетила, че би трябвало да нагази в по-дълбокото. И че се опасява да обича, с цел да не бъде засегната.

Георги Василев също е ученик на Математическа гимназия, само че в Хасково. Въпросът какво би направил, в случай че не се опасява, не го вкара в съмнение кое да избере - скок с парашут или крачка към момиче. Кандидат-студентът избра по-философски прочит и призна, че се е затруднил с изпита по български, откакто в последните 4 година е наблягал на точните науки. Въпреки това не се отхвърля от желанието си да учи история.

Общо към 1700 кандидат-студенти се включват в предварителната акция на ПУ. Оценките от изпитите в нея са равностойни на бележките от постоянната сесия, която следва през юли.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР