Предварителните резултати от проведените вчера местни избори подсказват, че подобно

...
Предварителните резултати от проведените вчера местни избори подсказват, че подобно
Коментари Харесай

Резултатите от местния вот не дават повод за нови парламентарни избори

Предварителните резултати от извършените през вчерашния ден локални избори подсказват, че сходно на Народното събрание и в локалната власт на доста места ще се наложи ръководство в комплицирани обединения.

ГЕРБ загуби София. Освен това на подкрепяните от нея претенденти ще се наложи да се борят на балотаж в редица огромни градове като Пловдив, Варна, Русе, Благоевград и други. Но пък завоюва в много от така наречен си замъци като Бургас, Стара Загора, Враца и Перник.

На национално равнище обединението „ Продължаваме промяната – Демократична България “ съумя да вземе горе долу, толкоз гласове, колкото й бяха дадени и на парламентарните избори.

Като изключим пробива на Ваня Григорова в София, Българска социалистическа партия безусловно е изпаднала в клинична гибел и губи сериозен брой места в общинските препоръки на по-големите градове. В последна сметка се оказа, че Корнелия Нинова ще извърши завета на генерации демократи и ще погребе партията. „ Възраждане “ на Костадин Костадинов оказа помощ доста в това отношение, тъй като взе огромна част от гласовете й. Но националистическата партия също не реализира някакъв пробив и резултатите ѝ са близки до парламентарните. Макар и малко, двете партии имат посланичество в общинските препоръки в съвсем цялата България.

Сценарият от парламентарния избор, в който Има Такъв Народ влезе поради оповестените за недействителни 108 000 гласа „ не поддържам никого “ се повтори и през вчерашния ден. Те от самото начало бяха на ръба, не получиха задоволително поддръжка и влязоха в множеството локални парламенти на косъм.

В Столичния общински съвет, без който не може да бъде взето нито едно решение за бъдещето на града, най-вече представители ще има ПП-ДБ-СС. Те получават 33,7% от гласовете, само че това няма да е задоволително за болшинство и ще би трябвало да се търси поддръжка от останалите обединения.

В общинския съвет на Пловдив ГЕРБ печели 22,6%. Резултатът е с 8% по-слаб от този, който обединението получи през 2019 година Втора мощ са ПП-ДБ с 16,1% от гласовете, а трети са „ Съединение за Пловдив “ с 12,9 %. За да се взимат решения и тук ще се наложи някакъв тип коалиране.

В общинския съвет на Варна ГЕРБ е първа мощ с 26,4% от гласовете, което е с 6% по-малко в сравнение с резултата на партията преди четири години. ПП-ДБ са втора мощ с 21,8%, а трети са „ Възраждане “ с 17,1%. Тези резултати разкриват още по-сложен политически пъзел.

Какво разкрива всичко това за политическото бъдеще на България? Резултатите дават ясно да се разбере, че ръководещата коалиция би трябвало да продължи да работи, макар всичките си отвратителни дефекти. Българското общество на този стадий не може да направи по-добър избор. Въпреки загубата в София партията на Бойко Борисов продължава да бъде водеща политическа мощ в голям брой общини и излъчи кметове и болшинства в общински препоръки още след първия тур. Тоест и да има изключителни парламентарни избори най-вероятно няма кой знае какво да се случи и резултатите ще бъдат същите. Така че най-добре е всички да си натискат парцалите, да изкарат най-малко една година, с цел да може да влезем в еврозоната и в Шенген и чак тогава да стартира да се мисли за нови избори.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР