Предварителните данни на икономисти от ежемесечното проучване на S&P Global

...
Предварителните данни на икономисти от ежемесечното проучване на S&P Global
Коментари Харесай

Рецесията в еврозоната? Пореден спад на бизнес активността през октомври

Предварителните данни на икономисти от ежемесечното изследване на S&P Global алармират, че към този миг рецесията наподобява неизбежна.

 

Общият PMI показател на S&P Global включва интензивността в индустрията и сферата на услугите. Той отбелязва спад през октомври до 47,1 пункта от 48,1 пункта за предходния месец. Това е най-ниското равнище от ноември 2020г., добавя БНР.

 

Индексът  показва четвърто следващо понижаване на бизнес интензивността в еврозоната след 16-месечния интервал на напредък. През юли означи спад под 50 пункта. Това се случва за първи път от февруари 2021г. насам и е основен индикатор за разграничението сред бизнес експанзията и свиването на бизнес интензивността.

 

Октомврийската бизнес интензивност е на най-ниското си равнище от април 2013г.,  като се изключат месеците на пандемията от Ковид-19 и локдауните.

 

Икономистите означават, че главната причина за това закъснение на активността на бизнеса са: спад в търсенето, поради покачващите се разноски за живот, както и енергийната рецесия.

 

Свиването на общата икономическа интензивност се дължи на по-нататъшен задълбочаващ се спад както на промишлената, по този начин и на интензивността в областта на услугите.

 

Германската бизнес интензивност продължава да се свива внезапно през октомври, до момента в който френската се е намалила до равнището на стагнацията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР