Предупреждение за пътуване до България: Червен код за лошо време

...
Предупреждение за пътуване до България: Червен код за лошо време
Коментари Харесай

Властите в Румъния предупредиха пътуващите към България какво ги чака у нас

" Предупреждение за пътешестване до България: Червен код за неприятно време с дъжд, сняг и вихрушка ". Това е заглавието на една от главните вести в събота вечер в румънската медия Digi24.ro, както и в новинарските излъчвания на медийната група.

Територията на България ще бъде наранена от значителни превалявания от дъжд и сняг, съпроводени с вятър сред 25 и 26 ноември, предизвестяват своите жители от румънското Министерство на външните работи, отбелязва медията. 

Българските управляващи може да затворят някои пътища през този период и разписанието на полетите да бъде нарушено. Институтът по метеорология и хидрология в България издаде червен код за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе. Количеството на преваляванията ще бъде 40-65 mm, снежната завивка ще доближи 30 cm, съществуването на вихрушка ще докара до формиране на снежни трояни и появяването на сняг; поривите напразно ще доближат скорост до 90 км/ч. 

Оранжев е кодът за областите Видин, София-област, София-столица, Плевен, Търговище, Разград, Кърджали, Хасково, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Шумен, Варна, Добрич и Силистра. Валежите ще са 35-65 мм, с благоприятни условия за увеличаване над 30 мм. Снежната завивка ще доближи 10 - 30 см, съществуването на вихрушка ще докара до формиране на поледици и мъгла. 

Жълт код е разгласен за област Бургас, където поривите напразно ще доближават скорост до 70 км/ч, тук-там с увеличаване до 90 км/ч, се споделя в известие на Министерство на външните работи, представено от пресцентъра. 

Препоръки за пътуващите  

Препоръчва се на румънските жители да наблюдават деликатно ситуацията на полетите от българските летища или прогнозата за времето в България, а на водачите да карат превантивно, със съобразена скорост и транспортните средства да са оборудвани за придвижване при зимни условия, както и специфични предизвестия за времето. Препоръчва се също да съблюдават прецизно поставените краткотрайни пътни знаци и указанията/сигналите на контролните органи на място. 

В интервала на определяне на предупредителни метеорологични кодове е допустимо по решение на способените български органи някои категории пътища да бъдат затворени за пътно придвижване и въздушните полети да бъдат нарушени по отношение на разписанието на полетите. 

Допълнителна информация можете да намерите както следва: по отношение на полетната конюнктура на летище София - www.sofia-airport.eu; по отношение на положението на времето - на уеб страницата www.weather.bg; по отношение на настоящото положение на пътищата - на безплатното приложение LIMA www.lima.api.bg, на уеб страницата на Агенция " Пътна инфраструктура " - www.api.bg и на телефон 070013020, наличен 24/7; по отношение на митническия режим, при влизане в България от Турция, на уеб страницата www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Условия за пътешестване в България, заглавие Митнически разпоредби) и на уеб страницата на Агенция " Митници " в България - www. customs.bg; по отношение на е-винетката и системата e-TOLL - на уеб страницата www.bgtoll.bg; по отношение на пътната конюнктура през българските гранично-пропускателни пунктове - на интернет страницата www.mvr.bg, показват от Министерство на външните работи. 

Румънските жители могат да изискат консулска помощ на телефоните на румънското посолство в София: +35929712858 и +35929733510, като позвъняванията се пренасочват към Центъра за контакти и поддръжка на румънски жители в чужбина (CCSCRS) и се дават отговор от операторите на прът центъра непрекъснато. 

Също по този начин, румънски жители, които са изправени пред тежка, специфична, изключителна обстановка, имат разполагаем непрекъснатия телефонен номер на дипломатическата задача на Румъния в Република България: +359879440758. Министерството на външните работи предлага да се консултирате с уеб страниците http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro и припомня, че румънските жители, пътуващи в чужбина, имат разполагаем приложението " Пътувайте безвредно “ (http://mae.ro/app_cs), с информация и препоръки за пътешестване, пишат от румънското външно министерство до жителите си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР