Предупреждение: Тази статия съдържа подробности, които някои читатели може да

...
Предупреждение: Тази статия съдържа подробности, които някои читатели може да
Коментари Харесай

Зака: Доброволците, даващи достойнство на мъртвите в Израел

Предупреждение: Тази публикация съдържа детайлности, които някои читатели може да намерят тревожни

Зад високите врати с бодлива тел на военна база в централен Израел предходната седмица, надалеч от очите на обществеността, бойци, служители на реда и правосъдни специалисти работеха старателно по задача, която беше съвсем невероятно да си представим от извън - всеобщата идентификация на жертвите на убийствената офанзива на Хамас.

Работейки дружно с тях до късно през нощта, под суровия искра на прожекторите, беше друга група, която можеше да бъде разпозната от техните блестящо жълти жилетки. Те бяха Zaka, религиозна организация, която след офанзивата е виновна за някои от най-трудните действия, осъществявани в Израел.

Работата на Zaka е да събира всеки част от останките на мъртвите, в това число тяхната кръв, тъй че да могат да бъдат заровени в сходство с еврейския набожен закон. Организацията е призвана да се оправя с най-травматичните събития, в това число естествени бедствия, самоубийства от здания и тероризъм.

Нейните членове са съвсем всички ултраортодоксални евреи, и всички те са доброволци.

Когато Хамас стартира да вилнее в Южен Израел предходната събота, доброволецът от Зака ​​Барок Франкел, на 28 година, спазваше съботата както нормално в жилището си в Бней Брак, правоверен град покрай Тел Авив, където живеят доста от доброволците. Към средата на сутринта той чу по уоки-токито си Zaka, че има някаква изключителна обстановка.

Уоки-токито беше разрешено да бъде включено, тъй като съботата може да бъде нарушена по въпроси на живота и гибелта, само че Франкел можеше да огледа едвам по залез слънце на телефона си и той изцяло схваща мащаба на офанзивата. Той сграбчи комплекта си, съдържащ чували за трупове, хирургически ръкавици, покривки за обувки и парцали за абсорбиране на кръв, и скочи в колата си. „ Току-що карах “, сподели той.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР