Предците ни са оставили много следи за присъствието си, затова

...
Предците ни са оставили много следи за присъствието си, затова
Коментари Харесай

Най-важните археологически находки на XXI век

Предците ни са оставили доста следи за наличието си, по тази причина пред археолозите стои значимата задача да дефинират предназначението на всички открити остатъци, глинени съдове, принадлежности и други предмети.

През първото десетилетие на XXI век работата на археолозите докара до открития, направени в предстоящи места – такива като Йерусалим и в напълно непредвидени места – като Ню Йорк.

През 2008 година в северната част на Израел, било намерено заравяне на нравствен водач и шаман от преди 12000 години. Погребаната жена е била с доста висок статус в народа си. Умряла е на към 45-годишна възраст.

Заедно с нея са били заровени елементи на животни, включително опашка на дива крава, таз на леопард и крило на орел. Шаманите били ясно свързани с духовете на животните и тези може би са били най-свързани с дамата. Най-необикновенното освен това заравяне било откриването на 50 коруби на костенурки.

През 2010 година наоколо до известния Стоунхендж бил открит негов дървен вид. Той бил образуван от 24 уреди до 3 метра височина. Възрастта му е към 4 500 години. Дървеният Хендж също е обгърнат в мистерия по отношение на предназначението му и кой в действителност го е построил.

 археологически находки

Неизвестните надписи в Джеймстаун били открити през 2009 година. Камените плочи били изпъстрени с изображения на растения и животни от времето на Новия Свят, а също и на човек димящ лула. Находката съдържа и герба на крал Джеймс I, по тази причина има възможност индивидът, който я е изработил, да е бил обвързван по някакъв метод с държавното управление.

Най-ранното фамилно заравяне било намерено през 2005 година в Германия. Анализът на ДНК определил връзката сред телата. Групата била избрана като майка, татко и двата им сина, умряли от насилствена гибел преди към 4 600 години.

През 2009 година в Източна Азия са открити остатъци на най-стария актуален човек, който бил един от многото носещи обувки по времето си. Защита за краката си обаче хората употребявали 4000 години преди този момент време, демонстрира анализът на формата на костите на краката.

Когато хората са ходели боси, междинният пръст на крайници е бил необходим за отбиване при всяка крачка, а при носене на обувки функционалността се поема от огромния пръст, по тази причина той е по-развит от останалите.

Изгубеният египетски град бил открит на територията на Египет, за която се считало, че е прекомерно безплодна и неподходяща за каквото и да било населено място.

Били открити и следи от търговски път, който минавал през града. По време на хотичния интервал в египетската история, към 1650-1550 година пр.н.е. градът бил самобитна штаб-квартира на управниците, контролиращи комерсиалните направления.

Малък женски скелет, открит на индонезийския остров Флорес през 2003 година, провокирал полемики по отношение на това, дали е хомо сапиенс, актуален човек или обособен тип.

Експертизата открила приблизителната възраст на останките – 12 000 години. Големината на скелета била на половина колкото скелета на актуален човек и по тази причина дамата била избрана като обособен тип – хомо флоренсиенсис или хобит.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР