Предстоящият октомври се очертава да бъде с температури близки до

...
Предстоящият октомври се очертава да бъде с температури близки до
Коментари Харесай

Синоптиците дадоха пълната си прогноза за времето през октомври

Предстоящият октомври се обрисува да бъде с температури близки до нормата и с превалявания към междинните за месеца. Месецът ще стартира с температури много по-високи от нормалните за това време от годината, само че след това те ще се намалят – чакаме през страната да преминат серия от атмосферни разстройства. Така стартира прогнозата на синоптиците от Meteo Balkans („ Метео балканс “) за октомври месец.

Времето през първото десетдневие на октомври: Месецът ще стартира с превалявания – основно в западните и централни елементи от страната. На места те ще са съпроводени от гръмотевици, като не са изключени и градушки. Максималните температури ще бъдат със стойности сред 24 и 26 градуса. Ще бъде уместно както за туризъм в ниските елементи на планините, по този начин и за последни плажове по нашето черноморско крайбрежие. Температурата на морската вода е към момента с приятни за къпане стойности от 20 до 22 градуса.

Не са изключени и температури от над 27-28 градуса, и то най-вече в Горнотракийската равнина. През деня на първи октомври –  по-малка е вероятността от превалявания над Горнотракийската равнина и Източна България, само че по здрач облачността ще се усилва и през нощта против 2-ри не са изключени обилни превалявания.

След втори октомври до края на десетдневието времето ще е най-вече слънчево, а следобедите – с раздрана висока облачност. Остава прохладно и температурите постепенно ще се намаляват. Очакваните оптимални температури до края на първото десетдневие ще са сред 18-23градуса. След 5 октомври вятърът от северозапад ще отслабне и в утринните часове към речните басейни ще се образуват и мъгли. Безветрието основава предпоставки и за замърсяване на въздуха към индустриалните региони.

Времето през второто десетдневие на октомври

За малко вятърът ще се обърне от югозапад и температурите над страната ще се покачат. В първите дни от второто десетдневие времето ще е най-вече слънчево, а следобедите – с раздрана висока облачност.

Към 13 -14 октомври от североизток ще проникне малко по-хладен въздух, дневните температури ще се намалят сензитивно и ще са под 22°С. Според данните на климатичните модели, вероятността от формиране на средиземноморски циклони е доста по-голяма в този интервал. Очакваме  валежи от дъжд, а над 1400-1600 метра – и от сняг. Сутрин ще бъде студено с условия за слани в западните полета. Не са изключени и мъгли, които след 11 часа ще се разсейват.

Към 15-16 октомври страната ни ще попада под по-топля бранш на нов средиземноморски циклон и температурите за малко ще се покачат. Не са изключени и мъгли в низините. След прекосяването на циклона вятърът ще се усили и температурите още веднъж ще се намалят.

Края на второто десетдневие ще настъпи с ново намаляване на температурите и нови превалявания, основно в западната половина от страната.

Времето през третото десетдневие на октомври

Към датата на основаване на прогнозата (28.09.) множеството климатични модели предвиждат, че странната ни ще попада под въздействието на серия от циклони, преминаващи през Балканския полуостров. За страдание не можем да дадем точна прогноза на предстоящото систематизиране на преваляванията. Следете прогнозите ни за настояща информация.

Любопитно – Народна метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са учредени на обичайните знания и наблюдения върху придвижването на небесните тела, атмосферните феномени, държанието на животните, положението на дърветата и растенията.

Южен вятър през октомври предвещава неотдавнашен сняг. Ако на Петковден (14 октомври) времето е положително, на Димитровден ще е неприятно. На този ден, в случай че грее слънце, зимата ще е неприятна. Каквото е времето на Димитровден (26 октомври), такова ще бъде по Коледа. Ако вали, ще вали и на Гергьовден.

*От климатична позиция времето през този месец е мъчно за прогнозиране заради честата промяна на циркулацията в Европа и въздействието на някогашните урагани в северозападната част от континента.

Месечните прогнози дават единствено обща визия за времето заради невъзможността за по-детайлна прогноза в съответен район за толкоз дълъг интервал от време. Месечната прогноза е направена въз основата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР