Предстоящите избори са с преференциален вот – и за Народно

...
Предстоящите избори са с преференциален вот – и за Народно
Коментари Харесай

Росица Матева: Най-напред гласувайте в квадратчето с номера на партията и после в кръгчето за кандидат

„ Предстоящите избори са с преференциален избор – и за Народно заседание, и за Европейски парламент (ЕП). Затова нашата акция целеустремено ще бъде да обясняваме всякога на гласоподавателите на първо време да гласоподават в квадратчето с номера на партията или обединението и едвам по-късно да отбележат в кръгчето с номера на желания претендент, в случай че имат подобен, несъмнено. Ако единствено отбележат в кръгчето с претендента, без да са отбелязали партия или коалиция, тази бюлетина носи нереален глас. “

Това сподели   зам.-председателят на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева в „ Лице в лице “.

Депозитът за присъединяване във всеки от двата типа избори е 2500 лв.

Тя подсети, че при гласуването с хартиени бюлетини се написа наложително с писалка със наследник цвят. 

За да гласувате на изборите „ 2 в 1 “ на 9 юни, би трябвало да спазвате условието за уседналост.

„ Това значи да имат регистриран адрес, не просто някой да живее на обещано място и съседът му да знае, че той живее от пет години тук. Много е значимо да си ревизират адресната регистрация. За да гласоподават на евроизборите, българите би трябвало да има непрекъснат адрес в България и регистриран сегашен адрес в България или друга страна членка на Европейския съюз (ЕС) към 9 март 2023 година Лицата, които ще се претендент за членове на Екологичен потенциал би трябвало да имат 6-месечна уседналост и към 9 декември 2023 година би трябвало да имат регистриран непрекъснат и надлежно сегашен адрес “, уточни Матева.

Ако гласуваме в секция без машини, специалистите считат, че ще има закъснение при излизането на резултатите

За двата типа избори ще се гласоподава в България и във всички страни членки на Европейски Съюз, както и във всички дипломатически и консулски представителства на България в останалите страни по света, където ще има формирани секции. 

„ Искам да обърна внимание на гласоподавателите, които нямат право да гласоподават в избори за ЕП – не трябва да се злоупотребява. Когато гласоподавател отиде в такава СИК, секцията в изборния ден няма по какъв начин да ревизира дали аз имам изборни права и за евроизборите, в случай че съм в страна отвън Европейски Съюз. След като приключат изборите, ние пращаме всички изборни описи на Групово дело ГРАО, които ревизират дали всеки гласоподавател е дал своя вот по разпоредбите. Ако се откри гласоподаване в нарушаване, сезираме прокуратурата “, допълно Росица Матева.

 Партиите стартират да се записват за изборите 2 в 1 България 1 мин. Партиите стартират да се записват за изборите 2 в 1  Изборната администрация ще получи повече пари за идния избор България 2 мин. Изборната администрация ще получи повече пари за идния избор  Партиите стартират да се записват за изборите 2 в 1 България 1 мин. Партиите стартират да се записват за изборите 2 в 1  Изборната администрация ще получи повече пари за идния избор България 2 мин. Изборната администрация ще получи повече пари за идния вот
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР