Предстоящата 2023 година може да бъде още по-трудна от гледна

...
Предстоящата 2023 година може да бъде още по-трудна от гледна
Коментари Харесай

2023 година ще пренареди руската икономика

Предстоящата 2023 година може да бъде още по-трудна от позиция на стопанската система от 2022 година. С огромна възможност ще забележим спад в размера на износа на най-доходоносните съветски артикули - петрол и газ, което значи, че ще пострада и бюджетът. Страната ни обаче има отговор на това предизвикателство.

През 2022 година Русия съумя да избегне внезапен спад на Брутният вътрешен продукт (за разлика от случилото се през 2009 г.) и ускорение на инфлацията до рекордни равнища. През 2023 година се чака съветската стопанска система даже да усъвършенства най-важните си индикатори.

„ Инфлацията би трябвало да се забави до 5-8%, спадът на Брутният вътрешен продукт не може да надвишава 1%. Но в Европа вероятността за криза е над 50% “, споделя анализаторът Наталия Милчакова.

“Алфа Банк ” чака внезапен спад на инфлацията през април 2023 година, само че растежът ще се форсира до 6% към края на годината. На фона на инфлацията от 12% предходната година това ще бъде отличен резултат.

Но рублата най-вероятно няма да бъде толкоз мощна. Укрепването на рублата към този момент изигра своята роля за ограничение на инфлацията. През 2023 година курсът на рублата ще падне до 70-80 рубли за $, съгласно множеството съветски компании. Това към този момент ще е належащо за подкрепяне на приходите на съветската стопанска система от експортьори и бюджетните доходи.

Главният икономист на “Алфа Банк ” Наталия Орлова счита, че слабостта на съветската валута няма да докара до ускорение на инфлацията. Руската централна банка може да продължи да понижава лихвения % до 6%, с цел да помогне на стопанската система и бюджета.

„ Разглеждаме два макроикономически сюжета за идната година – главен и стрес “, споделя Наталия Лаврова, икономист. “Основният сюжет допуска, че през 2023 година международната стопанска система ще нарасне с 2,5%. При стресовия сюжет ние проучваме устойчивостта на съветската стопанска система на световно закъснение, като позволяваме, че световният стопански напредък може да намалее от предстоящите 3,1% през 2022 година до 1% през 2023 година ”, добавя тя.

В главния сюжет съветският Брутният вътрешен продукт ще продължи да понижава при започване на 2023 година, само че ще възобнови сдържан напредък към втората половина на годината. Брутният вътрешен продукт през 2023 година ще намалее с 2,6%, само че през 2024 година ще нарасне с 1,4%, което подхожда на предкризисния евентуален напредък на стопанската система, отбелязва Лаврова.

„ Основното предизвикателство на 2023 година може да бъде смяната в икономическия модел на самата Русия. Руската стопанска система към този момент не е фокусирана единствено върху доставките на първични материали на Запада, както беше преди 2022 година Сега експортьорите на петрол, метали, минерални торове пренасочват доставките си на изток “, споделя Милчакова.

Руският бизнес няма проблеми с намирането на нови клиенти. Има задоволително искащи да купуват съветски въглеводороди, метали и други първични материали. Китай и Индия ще играят голяма роля в това отношение, поради доста по-високото им ползване спрямо европейския пазар.

„ Много по-важно е построяването на нова инфраструктура за експорт на първични материали в източно и южно направление. Ще би трябвало да решим казуса с дефицита на танкери за превозване на нефт, казуса със застраховането на товарите, да изградим нови пристанища на Черно море вместо Балтийско, в това число петролни. Русия се нуждае от нови газопроводи и инфраструктура за произвеждане и превоз на ВПГ и впрочем. Няма да можем да се оправим с всички тези провокации за една година, построяването на нова инфраструктура ще отнеме най-малко три-четири “, споделя Милчакова.

Друго предизвикателство, пред което съветската стопанска система ще се изправи през 2023 година, е спадът в производството на петрол и газ. През 2022 година Русия съществуваше в удобни условия, защото глобите против петрола бяха въведени едвам в края на годината. И Русия съумя да пренасочи енергийните потоци към Китай, Индия и Турция. Това даде опция да се усили добива на нефт през 2022 година с 2% (до 525 милиона тона) и да се усили производството на петролни артикули с 5%.

През новата година Русия ще би трябвало да се изправи пред спад в добива на нефт. Според вицепремиера Александър Новак, в отговор на тавана на цените на петрола Русия ще понижи производството на нефт при започване на годината с 5-7%, или 500-700 хиляди барела дневно.

Добивът на съветски газ е намалял с 18-20% още през 2022 година до 671 милиарда кубически метра (от които 470 милиарда са употребявани от вътрешния пазар). Спадът може да продължи и през 2023 година, в случай че украинският маршрут за доставка на газ бъде изцяло блокиран. Всичко това ще докара до спад в износа на първични материали, а това е главен източник на доходи за съветския бюджет.

„ Значителните доходи от експорт през 2022 година ще бъдат съвсем невъзможни за поддържане през хоризонта на 2023 година Износът на недопечен нефт може да пострада поради въвеждането на таван на цените на петрола. Износът на газ може да падне с 50% през 2023 година заради намаляващите доставки за Европейски Съюз. Износът на петролни артикули, който ще бъде изправен пред ограничавания от февруари-март 2023 година, ще бъде мъчно да се пренасочи от Европейски Съюз към Азия заради ниското търсене на тези артикули на азиатските пазари. Тези три продуктови категории съставляват почти 50% от общите доходи от експорт и тяхната динамичност ще има огромно въздействие върху съветския търговски баланс “, изяснява Наталия Орлова.

Спадът в бюджетните доходи в действителност е следващото предизвикателство през 2023 година „ Според нашите оценки разликата сред плануваните бюджетни доходи и действителната цифра може да бъде 1 трилион рубли. Така бюджетният недостиг през 2023 година може да надвиши 2,4% от Брутният вътрешен продукт и да остане почти на това равнище през 2024 година Това значи, че търсенето на източници на приходи може да остане в дневния ред на управляващите “, отбелязва Наталия Лаврова.

Русия обаче има ресурсите да запълни бюджетните дупки. Според специалиста държавното управление, като опция, може да продължи да усилва дълговите си отговорности, макар че Русия към момента остава страната с най-ниско равнище на обществен дълг в съпоставяне както с разрастващите се, по този начин и с развитите страни. От друга страна, управляващите могат да насочат средства от Фонда за национално богатство за покриване на недостига.

Друго предизвикателство е заместването на вноса. „ Ниските цени на петрола ще доведат до по-скромни експортни потоци, само че те ще бъдат отчасти обезщетени от слабия импорт. Въпреки че вносът даже през 2024 година ще остане с 5% под предкризисното равнище от 2021 година, защото забележителна част от съветския импорт е под наказания и надали ще бъде изцяло сменен със артикули от други страни “, изяснява Лаврова. Всичко това ще докара до свиване на остатъка по настоящата сметка и до намаляване на рублата.

Според Орлова вносът на артикули в Русия към този момент се е възстановил мощно до септември и през третото тримесечие е бил единствено с 6% под междинното месечно равнище през 2021 година Руският импорт от Китай към този момент изцяло се върна на равнищата отпреди рецесията.Експертът обаче вижда възходяща взаимозависимост на Русия от Китай. Например вносът на коли от Китай е повишен с една трета за 10 месеца на 2022 година Вносът от Турция се е утроил. Орлова се тормози, че с навлизането в 2023 година заместването на вноса към този момент не е в центъра на икономическия дневен ред и точно разширението на комерсиалните връзки с Китай, Турция и Индия става все по-важно на фона на намаляващия импорт от Европейски Съюз.

„ През 2023 година е належащо да се положат основите, с цел да могат мъчителните точки на стопанската система, които преди този момент бяха сменени от вносни артикули, да се трансфорат в точки на нейния напредък. Преди Русия разчиташе на вноса на доста артикули от западните страни и от Китай, само че в този момент е значимо да създадем лично произвеждане. Ако страната се заеме с това да развие да вземем за пример лични високотехнологични промишлености и стартира да влага най-малко част от средствата на ФНБ в тях, тогава след 10 години, а може би и по-рано, ще станем съперници на Китай и даже Южна Корея и Япония в производството, да вземем за пример, на потребителска електроника и уреди “, споделя Наталия Милчакова.

Тоест, значимо е страната да влага в частните браншове на стопанската система и да основава условия за доходоносни частни вложения. Това към този момент е направено да вземем за пример в селското стопанство.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР