Предстои светкавично и осезаемо увеличение на енергийните продукти, предвид сблъсъка

...
Предстои светкавично и осезаемо увеличение на енергийните продукти, предвид сблъсъка
Коментари Харесай

Еленко Божков специално пред SafeNews: Три фактора ще спасят България от енергиен недостиг

Предстои стремително и осезаемо нарастване на енергийните артикули, поради конфликта Израел-Хамас. Критично ще бъде всяко доближаване на цената на природния газ към равнищата от средата на 2022 г – това съобщи особено за SafeNews някогашният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков.

SafeNews: Г-н Божков, енергийната рецесия в България сякаш позатихна, по този начин ли е, или огромните проблеми в действителност ни чакат?

– Затихването на енергийната рецесия, както Вие наричате моментното понижение на ползване на електрическа сила и природен газ в България, в района и въобще в Европа е краткотрайно. То се дължи на метеорологичната специфичност (относително високи температури в края на лятото и края на есента). Дължи се и на пониженото ползване на ток и газ заради настъпващата криза в стопанските системи на европейските страни.

SN: Кои са трите най-рискови обстановки пред българската енергетика – за какво и какво би трябвало да се направи?

– Рисковете обстановки пред българската енергетика, които би трябвало да се избегнат в близкото бъдеще, са повече от три. Но мисля, че трите най значими са:

• Лицензиране на новото нуклеарно гориво на Уестингхауз за 5-ти блок на АЕЦ „ Козлодуй ” и зареждането му с такова гориво в средата на 2024 година Гарантиране на своевременната доставка на нуклеарно гориво от Фраматом за 6-ти блок на АЕЦ през 2026 година Осигуряване и гарантиране на сигурната и безаварийна работа на двата блока в АЕЦ през 2024- 2025 година
• Създаване и гарантиране на опцията Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 ” да работи дейно и безаварийно в базови и подвърхови режими през зимата и пролетта на 2023-2024 година
• Завършване в ускорени темпове на ремонта най-малко на ХА2 в ПАВЕЦ „ Чаира ” (до средата на 2024 г.). До края на 2024 година довеждане докрай на ремонта на най-малко още един хидроагрегат в същата централа. Осигуряване на надеждната и безаварийна работа във върхови режими на всички Водноелектрическа централа на НЕК, ЕНЕРГО ПРО и други по огромни частни Водноелектрическа централа.

По отношение на природния газ сериозно ще е всяко доближаване на цената му към равнищата от средата на 2022 година

SN: Какво да чакаме като негативи за българската енергетика при разгръщане на спора в Близкия Изток?

– Налице са две предпоставки за нарастване на цените на природния газ и дериватите на недопечен нефт (бензин, дизел, мазут, пропан-бутан) в резултат на конфликта Израел/Хамас:
• Саудитска Арабия е експортьор на полутечен газ и е директен и евентуален търговски сътрудник на България. Предвид специфичните връзки на държавното управление в Риад с Хамас е изцяло допустимо да бъдат лимитирани или даже пресечен доставките на полутечен газ за страни от Европейски Съюз. В това число и България, което ще докара до значително повдигане на цените на този артикул.
• Конфликтът сред Израел и Хамас към този момент провокира нарастване на цените на суровия нефт на другите тържища. Това неизбежно ще докара до нарастване на цените както на тръбен, по този начин и на полутечен природен газ на борсата TTF, а оттова до стремително и осезаемо нарастване на цените на всички платформи на електроенергийните тържища. Тази взаимозависимост беше потвърдена неведнъж през миналата зима.

SN: Да се върнем към казуса с въглищното произвеждане у нас. Имайки поради и обстоятелството, че Германия възвръща своите въглищни централи, какъв брой би трябвало да се удължи живота на тец-овете в Маришкия басейн. От експертна, а не от политическа позиция?

– При по този начин създалата се геополитическа и тежка икономическа конюнктура и отчитайки районната и географска специфичност на България, а по този начин също с оглед опазване сигурността и устойчивостта на електроенергийната ни система, работата на централите от източномаришкия комплекс и Топлоелектрическа централа „ Бобов дол ” би трябвало да продължи в цялостен потенциал най-малко до 2038 година

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР