Предстои преговорите в Кайро за примирие в Газа да бъдат

...
Предстои преговорите в Кайро за примирие в Газа да бъдат
Коментари Харесай

Преговорите в Кайро за примирие в Газа се очаква да бъдат подновени в неделя

Предстои договарянията в Кайро за помирение в Газа да бъдат възобновени в неделя, оповестиха в събота египетски източници от сферата на сигурността, представени от Reuters. В израелска медийна обява обаче се твърди, че страната няма да изпрати делегация на договарянията, до момента в който не получи цялостен лист на държаните в анклава израелски заложници, които към момента са живи.

Към момента няма коментар от страна на Израел или от палестинската въоръжена формация Хамас, които договарят посредством медиатори, измежду които са Египет и Катар.

Международният напън за преустановяване на огъня се ускорява, като повече от 30 000 палестинци са убити в израелската атака в Газа съгласно здравните управляващи в Газа, а Организация на обединените нации предизвестява, че една четвърт от локалното население е застрашено от апетит.

Заричайки се да унищожи " Хамас ", Израел стартира офанзивата в отговор на нападението на групировката от 7 октомври, при което 1200 души бяха убити и други 253 бяха отвлечени, по израелски данни.

Египетски източници настояват, че се чака делегациите на Израел и Хамас да дойдат в Кайро в неделя. По думите им казусът с убитите от израелските сили над 100 души на опашка за филантропична помощ край град Газа в четвъртък не е забавил диалозите, а е подтикнал договарящите да побързат, с цел да запазят постигнатия досега прогрес. Израел упреква за множеството от смъртните случаи тълпите към камионите с филантропична помощ и твърди, че жертвите са били стъпкани.

Според египетските източници двете страните са се разбрали за продължителността на примирието в Газа, както и за освобождението на заложници и пандизчии. За завършването на сделката обаче е нужно да се стигне до съглашение за евакуиране на израелските сили от северната част Газа и завръщане на локалните поданици.

Израелското издание Ynetnews обаче твърди, цитирайки неназован почитан чиновник, че Израел няма да изпрати делегация на договарянията в Кайро, до момента в който не получи цялостен лист на заложниците, държани в Газа, които към момента са живи. Според публикацията основният въпрос, по който се работи, е уточняването на броя на заложниците, който да бъдат освободени, и на палестинските пандизчии, които да бъдат пуснати от Израел в подмяна. " Докато не бъдат дадени ясни отговори, делегация няма да замине за Кайро ", цитира изданието думите на служителя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР