Предстои поредният ремонт на ремонта в законодателната дейност на ГЕРБ

...
Предстои поредният ремонт на ремонта в законодателната дейност на ГЕРБ
Коментари Харесай

Да ти се прииска да си румънец

Предстои следващият ремонт на ремонта в законодателната активност на ГЕРБ и държавните управления на Бойко Борисов. Гафовете при ръководещите започнаха да се случват не всяка седмица, а всеки ден. След свадите с нарасналите прагове на преференциите и опита за данъчна прошка на Главното мюфтийство, се оказа, че 31% от хората, на които им следва да се пенсионират през тази година, ще бъдат ощетени поради текст в Закона за държавния бюджет, признат от Народното събрание в края на декември предходната година.

Всъщност ощетяването на българските пенсионери стартира още през 2015-а с промяната на тогавашния министър на труда и обществената политика Ивайло Калфин от партия АБВ, която беше съдружен сътрудник на ГЕРБ в кабинета "Борисов 2 ". Дотогава хората, които се пенсионират, можеха да изберат трите най-хубави за тях години от целия си застрахователен стаж и пенсията им се изчисляваше въз основа на тях. С промяната "Калфин " тази опция беше отстранена и бе призната нова формула за пресмятане на пенсията въз основата на осигурителния стаж след 1997 година. Въпросните ремонти в Кодекса за обществено обезпечаване, подкрепени само с гласовете на ГЕРБ и АБВ, влязоха в действие от 1 януари 2019-а. А за похлупак през декември предходната година по предложение на кабинета "Борисов 3 " депутатите от ръководещото болшинство тихомълком зачертаха още три години - до 2000-а. Аргументът за отпадането на тези три години е, че тогава не е имало оптимален застрахователен приход, регистрите за този интервал са непълни, а "стимулите " за машинация - огромни. И се стигало до случаи на нереално високи пенсии. Тази смяна мина с гласовете на ГЕРБ и "Обединени патриоти ".

Получава се по този начин, че хората на Бойко Борисов в компанията на разнообразни съдружни сътрудници поредно организира политика за ощетяване на част от българските пенсионери. Целият цирк е, че Патриотите, които в предизборните си стратегии през 2017-а обещаваха 300 лева минимална пенсия, покорно са дали своят вот за неподходящите за някои жители промени. Нещо повече, и в управническата стратегия на третото държавно управление на Борисов (чието осъществяване никой не отчита) увеличението на приходите е един от целите. Дали обаче от нелепост, дали с изгода - на част от пенсионерите ръководещите де факто се пробват да ги понижат.

Пръв за зародилия проблем сигнализира някогашният народен представител от Реформаторския блок Гроздан Караджов. Той бил залят със сигнали на хора, които цялостен живот са се осигурявали почтено върху заплатата си, и в този момент схващат, че са грубо прецакани. Ексдепутатът дефинира някои разминавания при изчисляването на пенсиите по новата и по остарялата формула като чист обир.

Отношение по тематиката взе и ръководителят на обществената комисия в Народното събрание Хасан Адемов, изрично заявявайки, че всеки човек би трябвало да се пенсионира при същите условия, при които е почнал работа. Той предложи да се вкара гратисен интервал, през който да са в действие и остарялата, и новата формула, и всеки самичък да избира по коя от тях да бъде избрана пенсията му.

Както можеше да се чака, когато абсурдът стартира да се разраства, и то два месеци преди евроизборите, Бойко Борисов се усети, че сътворената недомислица може да взриви страната и е сериозна опасност за властта. Премиерът незабавно привика на "Дондуков " 1 обществения министър Бисер Петков, синдикатите и ръководителя на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов поради новата формула за пресмятане на пенсиите. И разпоредил на специалистите да няма понижени пенсии.

На срещата участва и вицепремиерът Томислав Дончев, който по-късно разгласи, че освен нито един "нов пенсионер " няма да бъде ощетен, само че, видите ли, се планува да бъдат отпуснати 53 млн. лева за великденски надбавки на пенсионерите. В случая обаче е належащо едно малко конкретизиране - тази "благодат " ще допре 1 322 300 пенсионери, чиито пенсии дружно с добавките и обезщетенията за април са до 348.00 лева (линията на беднотия за 2019-а) и ще се показва в едни 40 лв.. Само си представете какво значи това - над 1 322 000 души у нас живеят под и на линията на бедността, до момента в който някои управници се пъчат по какъв начин сполучливо се развивала страната.

От думите на участниците в съвещанието при Борисов се разбра, че с цел да няма ощетени, всяка нова пенсия отсега нататък ще се счита и по остарялата, и по новата формула, и ще се ползва тази, която е по-благоприятна за индивида. За да стане това, ще бъдат импортирани нови законови промени в Кодекса за обществено обезпечаване. А за какво въобще бяха правени предходните и къде бяха тогава синдикати, министри, депутатите от болшинството, заедно с Патриотите, и всички други "експерти ", по този въпрос даже и Цв. Цветанов мълчи. Междувременно управляващите в Румъния тези дни оповестиха, че отново ще подвигат пенсии и заплати.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР