Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на

...
Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на
Коментари Харесай

Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки

Предстои публично разискване в двете обитаеми места при започване на април

Стара технология за отнасяне на нефтени утайки може да сътвори съществени проблеми за жителите на общините Бургас и Камено . Тя се чака да бъде употребена от италианска компания на територията на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ в идващите три години.

Проблемът ще бъде дискутиран на две публични разисквания идните дни . Съобщения за тях може да бъдат открити и на уеб страниците на съответните общини.

В Камено жителите ще могат да се срещнат с представители на „ Лукойл “ и на италианската фирма-изпълнител на 1 април в 16,00 ч. в залата на „ Гражданска отбрана “. В Бургас събитието е планувано за идващия ден.

Повод за публичните разисквания е внасянето на ДОВОС (Доклад за оценка на въздействието върху околната среда) за съответното капиталово предложение - “Оползотворяване на насъбраните досега на приватизацията 450 хил.m3 нефтени утайки с редукция на количествата, премахнати при осъществяване на мярка I.2 от Програмата за премахване на нанесените вреди върху околната среда, настъпили от минали дейности или бездействия, при приватизация на Нефтохим АД - гр. Бургас “.

Става въпрос за последния стадий от отстраняването на нефтените утайки, насъбрани на територията на нефтокомбината преди приватизацията му през 1999 година

С приватизационния контракт страната се ангажира през годините по-късно да поеме разноските по последователното очистване на съответните утаечни резервоари. За задачата се провеждат публични поръчки. Последната от тях е спечелена от италианската компания „ AAA Construction and Development “ (накратко „ ААА “). Държавата би трябвало да й заплати 27 млн. лева за изчистване на нефтените утайки от девет резервоара на територията на завода.

Ръководството на Община Камено обаче, наподобява, вижда сериозен проблем , тъй като в самото за идното на 1 април публично разискване се показва: „ След запознаване с утвърждения Доклад (ДОВОС) се откри, че плануваните в плана способи за изземване на нефтените утайки не плануват способи за отбрана от разпространяване в атмосферата на летливи органични съединения, на неприятни миризми и рискови субстанции. Предвид това, че разположението на бъдещият обект е в непосредствена непосредственост до землището на гр. Камено това основава опасности за популацията. В тази връзка, дано да покажем гражданската си позиция и изразим несъгласието си по отношение на метода на преправка на нефтените утайки. “

В за публичното разискване на уеб страницата на Община Бургас подобен апел към момента няма. Всички заинтригувани юридически и физически лица обаче са поканени да изложат своите писмени мнения, в това число и в общината. А живата среща е планувана за 2 април от 17,00 ч. в зала №4 на Експозиционен център „ Флора Бургас “.

На разискванията в Камено и Бургас се чака да участват представители на „ Лукойл “ и на „ ААА “ . Любопитен миг е, че италианската компания няма уебсайт в интернет, което е необичайно за сдружение, което има искания да работи по публични поръчки за милиони. А съгласно Търговския указател има регистрирани единствено трима чиновници.

Иначе търгът е извоюван през 2008 година, откакто 16 компании са изявили интерес . В последна сметка остават единствено двама претенденти, единият от които е бил отхвърлен от състезанието. Другият пък надхвърлил ценовите ограничавания. След тъжби и дълга правосъдна сага поръчката въпреки всичко била дадена на италианците през 2016 година Последвало обаче ново закъснение, защото се повдигнал и спор с страната за цената на разноските. „ ААА “ ще би трябвало да в профил (изгори) нефтени утайки с размер 250 000 куб. метра, които се намират в девет резервоара на територията на нефтозавода. Това ще би трябвало да се случи в границите на 36 месеца в непрестанен режим на работа.

Въпросът е до каква степен безвредна е технологията на „ ААА “?

Възложител на отчета (ДОВОС), който ще бъде предмет на публично разискване на 1 и 2 април в Камено и Бургас, е „ Лукойл Нефтохим Бургас “ . След това се чака окончателното мнение по него на Районната ревизия по околната среда и водите-Бургас (РИОСВ). Ако то бъде позитивно , това ще е „ зелена светлина “ за издаване на сложно позволение от страната и „ ААА “ ще може да стартира почистването на утайките с всички последици от това. Ако е негативно, ще е нужна преправка на плана или замяната му с различен, който да дава отговор на актуалните условия.

Очакват се обаче обструкции, в това число и поради мнение на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС), която е открила съществени проблеми. Констатира се, че планът на „ ААА “ не дава отговор на европейските правила, касаещи така наречен най-хубави налични техники (НДНТ) за изгаряне на боклуци.

Неофициално се разяснява, че като цяло той се базира на технологии, внедрени преди повече от 50 години . Конкретните софтуерни решения пък са създадени при започване на този век. А те не отговаряли на актуалните условия за запазване на околната среда.

Проектът не подсигурил спазването на емисионните правила за редица замърсители , някои от които със значително нездравословно влияние (включително серен диоксид, азотни оксиди, прахуляк, диоксини и фурани).

Имало забележителен риск и от неприятни миризми, които биха довели до неодобрение измежду жителите. Това било разследване от определения способ за изгребване на нефтените утайки.

За изгарянето им ще се употребява характерен термохимичен развой, наименуван . Той съставлява термично разложение на биомаса при неявяване на О2 и под действието на висока температура.

Това повдига някои въпроси.

Един от тях е обвързван с прехвърлянето на извлечените нефтени утайки преди подаването им в пиролизатора. Според плана на „ ААА “ те ще бъдат краткотрайно съхранявани в три броя резервоари, за които обаче не е упоменато дали ще имат системи за попречване на изпарение на въглеводороди. Ако такива липсват, това значи, че в нефтозавода ще се появят три нови източника на нездравословни излъчвания.

Освен това, при преработката на нефтените утайки според показания план ще се генерират обилни количества рискови боклуци в твърда фаза (около 40% от общото количество). Къде, по какъв метод и на чия територия ще бъдат обезвреждани те и по какъв начин ще бъде обезпечено безвредното им превозване?

„ Първото, което съзрях като сериозен проблем, е, че липсва изложение на софтуерните режими при стартиране и прекъсване . Законодателството изисква избрани дейности и ограничавания при стартиране и прекъсване, както и при спешни режими за такова оборудване “, разяснява пред „ Флагман “ Михаил Бъчваров* - съветник по ръководство на отпадъците и експерт по изгаряне на боклуци.
 Михаил Бъчваров
Според него, в случай че това условие не се съблюдава, ще е налице риск от нездравословни излъчвания над нормата, в това число и такива, свързани с щета на оборудването и други, което ще докара до неспособност за работа в непрестанен режим и удължение на времето за осъществяване на плана.

„ В Доклада не открих и изложение на средствата за непрестанно премерване. Преведено на елементарен език - мониторинга на отпадъчните газове. А това попада в обсега на Наредба №4, обвързвана с условията към инсталациите за изгаряне “, сподели още господин Бъчваров.

Нямало и в детайли изложение на ограниченията за понижаване на азотните оксиди, които се отделят при изгарянето на газове. Некоректно били разказани и остатъчните артикули от пиролизата - като „ неорганичен материал “. Оттам следвали проблеми, свързани и с депонирането им.

„ И за всички останки се споделя „ сигурни сме, че ще бъде неопасен, само че той ще се класифицира като рисков, тъй като е такова условието на наредбата “, което също е неточно “, счита специалистът.

„ Това видях на първо четене на Доклада, без да встъпвам в дълбочина “, сподели Михаил Бъчваров, откакто го потърсихме за коментар на документа.

Според него в ДОВОС, който е създаден на основата на показания от ААА план, е обърнато доста внимание на „ странични неща “ за сметка на главните за един подобен план.

„ Въобще не знам по какъв начин по този начин от Министерство на околната среда и водите не са обърнали внимание навръх тези точки, които са решаващи според законодателството и според които ти не би следвало да получиш и позволение “, разяснява още специалистът.

Той също установи проблем, обвързван с европейските правила за НДНТ.

„ Регионална инспекция за опазване на околната среда би трябвало да вземе решение по показания отчет по Оценка на въздействието върху околната среда. Аз не бих дал позитивна оценка поради тези съществени от позиция на законодателството неналичия “, съобщи още Михаил Бъчваров.

Експертният екологичен съвет може да върне Доклада за доработка.

„ Това към този момент е правено веднъж, само че с официални условия, които са механически от позиция на написването на наличието, а не засягат софтуерната част на плана. Т.е. минусите в описанието на софтуерната част не са отстранени. Аз не споделям, че тези неща ги няма, само че откакто не попадам на изложение в Доклада, за мен те не съществуват към този момент “, сподели още господин Бъчваров.

„ Флагман “ ще наблюдава каква ще е реакцията на обществеността в Камено и Бургас на 1 и 2 април.

***

*Михаил Бъчваров е работил като специалист по изгаряне на боклуци в Министерството на околната среда и водите. Завършил е в Германия „ Технологии по запазване на околната среда “. Работил е на съоръжения за изгаряне на рискови индустриални боклуци. В момента е съветник на свободна процедура.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР