Предстои да се внесе в Европейската комисия искането за удължаване

...
Предстои да се внесе в Европейската комисия искането за удължаване
Коментари Харесай

Министър Вътев: В ЕК ще се внесе удължаване на ограничителните мерки срещу украинския внос

Предстои да се внесе в Европейската комисия настояването за удължение на ограничаващите ограничения против украинския аграрни импорт в пет от страните от Европейски Съюз и комисията да се произнесе дефинитивно, съобщи за Българска телеграфна агенция в троянското село Орешак министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Както Българска телеграфна агенция заяви, пет страни, измежду които България, упорстват Европейски Съюз да удължи възбраната за импорт на зърно от Украйна.

По думите му България има проблем единствено с три продукта. „ Това е много комплициран политически въпрос, не е задоволително на равнището на Министерство на земеделието да бъде решен. Проблемите на България са единствено със слънчоглед, слънчогледово нерафинирано масло и със изсъхнало мляко. Ние нямаме проблем с пшеница, царевица, ечемик. Залежава българският слънчоглед в складовете. Сухото мляко, което влиза на доста ниска цена от Украйна, смъква цените на българското мляко и то към този момент е под себестойност “, уточни министърът.

Той разяснява и излизането на Русия от черноморската договорка. „ От тук потегли казусът - Украйна не може повече да изнася по море своите наличия от зърнени култури и това би трябвало да стане по суша, през по този начин наречените коридори на солидарността. В същото време нашата инфраструктура не е в положение да поеме подобен натоварен трафик. Пристанищата ни във Варна и Бургас нямат потенциал да натоварят такова количество “, уточни Кирил Вътев.

Той добави, че по тази причина ще се търси подпомагане от Гърция и Хърватия да употребяваме техни пристанища. „ Проблемът е интернационален и касае целия Европейски съюз. Всички сме солидарни с Украйна, тя е нападната страна. Нейните огромни предприятия за преправка на слънчоглед сега са отвън индустриална опция и от тук потегля към този момент огромният проблем, защото в международен мащаб производството на слънчогледово масло е концентрирано в Украйна, Румъния и България “, съобщи земеделският министър.

По думите му България е един от огромните производители на слънчогледово масло. Износът се е нараснал доста.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев откри първия по рода си фестивал на виното „ Открий го! Местното вино “ в троянското село Орешак. Изложители от България и Румъния показват своите артикули на 25 щанда в експозиционната повърхност на Националното ревю на художествените занаяти и изкуства (НИХЗИ).

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР