Предстои да обявим процедурата за Единна система за туристическа информация

...
Предстои да обявим процедурата за Единна система за туристическа информация
Коментари Харесай

Стартира процедурата за Единна система за туристическа информация


Предстои да обявим процедурата за Единна система за туристическа информация (ЕСТИ). Вече имаме утвърждение на техническото задание от Държавна организация „ Електронно ръководство “. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред медии в Русе. Тя напомни, че търгът за ЕСТИ беше разгласен предходната година, само че бе преустановен през 2017 година поради обжалвания. Междувременно бе основана организацията, което наложи координиране на документите преди старта на новия търг.

ЕСТИ би трябвало да свърже в действително време регистрите на хотелите с Министерството на туризма, с Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите и общините. Това е доста значимо както за нас, по този начин и за бизнеса и чакаме да способства за още по-голямо повишение на приходите в туризма, а по този метод и на приноса му към стопанската система на България, разяснява министър Ангелкова. Тя означи, че над 3,7 милиарда лева са приходите от интернационален туризъм за първите 8 месеца на годината. От тях сред 800 млн. лева и 1 милиарда лева са постъпленията единствено от Слънчев бряг.

В дейните летни месеци от юни до септември над 5,3 млн. са задграничните туристи, посетили нашата страна. Увеличението е 5,7%, сходен растеж чакаме и на туристите за идния зимен сезон, съобщи още министърът. Предварителните прогнози сочат, че растежът на задграничните туристи през зимата ще се движи сред 5 и 10%, и то на фона на извънредно сполучливия сезон 2016-2017 година Тогава нарастването беше от 19,6%, като над 1,4 млн. задгранични туристи посетиха страната ни.

По отношение на фрагментите министър Ангелкова заяви, че за идния зимен сезон работодателите към този момент започват процедури за наемане на служащи от други страни. Според Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност работодателите имат опция 3 месеца да наемат сезонни служащи при омекотен режим и надлежно за 9 месеца при по-дълга процедура. По тази скица през лятото от Украйна бяха наети 3000 служащи, чиновници имаше и от Молдова, което потвърди позитивния опит от тази процедура.

В отговор на журналистически въпрос има ли и от кого искане за цялостно унищожаване на преместваемите обекти по морските плажове, министърът уточни, че в квалифицирания от ведомството Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма няма подобен текст.

Тя посочи, че сходно предложение е получено в хода на полемиката по плануваните промени и като всяка последна мярка тя би трябвало да бъде разисквана. Има мнение от няколко хотелиера, част от членовете на Съюза на притежателите на Слънчев бряг, в посока на цялостно унищожаване на преместваемите обекти, сподели министър Ангелкова. В същото време има отворени писма от двете най-големи работодателски организации в България КРИБ и АИКБ, които са изрично против премахването на преместваемите обекти по морските плажове.

Предстои Министерството на туризма да провежда разискване в околните дни, то би трябвало да е платформата, посредством която да се разясняват предложенията, сподели министърът. В текстовете за промени на закона се предлага уеднаквяване на цялостната архитектурна визия на обектите по морските линии. Обсъжда се да се вкарат типови идейни планове, които да се съблюдават от всеки, който желае да има преместваеми обекти, с цел да се сътвори по-добър образ, посочи министър Ангелкова. Това е практиката, възприета от мощни в туризма страни като Испания, Франция, Португалия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР