Представята ли си, че чувствате постоянна умора, независимо от това

...
Представята ли си, че чувствате постоянна умора, независимо от това
Коментари Харесай

Рядка болест: Млада жена губи години от живота си заради сън

Представята ли си, че чувствате непрекъсната отмалялост, без значение от това какъв брой добре спите вечер?

За 23-годишната Хелена Смит това е всекидневие. Младата жена страда от идиопатична хиперсомния, която предизвиква непреодолима потребност за сън денем.

Хелена споделя, че е изгубила години от времето си поради рядкото заболяване. Независимо от това какъв брой спи нощем, денем тя възприятие отмалялост, която води до това, че през светлата част на денонощието спи още най-малко 2 часа.

Това тя дефинира като “ненаситен апетит ” за сън. “Докато хората съумяват да се ободрят благодарение на кафе или кофеин, при мен това просто не помага”, споделя тя през Metro.

Затово прибягва да познато до болежка решение – сънливост, за жалост обаче тя не може да бъде къса.

“20 минути или половин час просто не ми е задоволително, трябват ми най-малко 2 или 3 часа”, споделя тя.

За лекарите повода за положението на момичето е хиперсомнията. За това заболяване лекарство няма, като положението се управлява благодарение на лекарства.



Хелена живее с тази диагноза още от 12-годишна. Днес тя декларира, че е пропуснала огромна част от тийнейджърските си години.

“Пропускала съм училищи и съм отменяла събития”, споделя тя и прибавя, че един път даже заспала по време на значим изпит.

Заради болестта Хелена възнамерява целия си живот към съня. Понякога й се постанова да избира сред това да посети лекции или да прекара време с другари.

На младата жена й следва да започва кариерата си и споделя, че е обезпокоена от това дали потребността за сън ще попречи на развиването й на работа.

Смит взе участие и в специфични академични проучвания на съня и споделя, че медикаментите оказват помощ на положението й.

“Дават ми медикаменти, които оказват помощ за предварителна защита на признаците ми. Въпреки че казусът не е отстранен, това разрешава животът ми да е по-добър”, казвя тя.

Хелена приканва хората да обръщат внимание на съня, като част от цялостното здраве. И да внимават за фактори, които утежняват качеството му. Например – неприятно хранене, неприятен график за лягане вечер и други

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР