Представяне на сборника с микропроза Къси форми-II на Светла Дамяновска

...
Представяне на сборника с микропроза Къси форми-II на Светла Дамяновска
Коментари Харесай

Премиера на сборника с микропроза Къси форми-II на Светла Дамяновска се състоя в Община Мездра

Представяне на сборника с микропроза " Къси форми-II " на Светла Дамяновска се състоя в Община Мездра. Съорганизатор на културното събитие беше Литературен клуб „ Христо Ботев “ към Народно читалище „ Просвета 1925 “. 
Премиерата стартира с минута безмълвие в памет на художника Евгени Кучков (1958-2024 г.), който умря през вчерашния ден на 65-годишна възраст. 
" Къси форми-II “ е втора част на литературния ми опит с микропоезията и микропрозата, споделя в предговора на книгата Светла Дамяновска, която е основен специалист „ Културно завещание и религиозни действия “ в Община Мездра и ръководител на Литературен клуб „ Христо Ботев ”. 
(…) В актуалната книга откриха място художествените ми микроразкази. Те се срещнаха със своите читатели първо в интернет, където бяха оповестени в електронното списание „ 10-те най “, в рубриката ми „ 10 фрази = история “. Тези проби са безгрижен полет на въображението в областта на по този начин обичаната ми митологична фантастика и... нейното модерно съществуване. Можете да ги наречете чиста небивалица, само че не забравяйте какво е споделил Джеймс Хъгинс: „ Голяма част от легендите водят началото си от обстоятелства. "  
По време на премиерата Дамяновска показа по нетрадиционен метод 60-те микроразказа, включени в сборника. Най-напред тя прочете заглавията на всички микроразкази, с цел да могат присъстващите да добият най-обща визия за тематиките им, а по-късно бе „ разиграна “ литературна лотария с публиката и бяха определени на инцидентен принцип 6 текста (10% от наличието на книгата), които авторката прочете: „ Живият камък “, „ Да изпредеш мъглата “, „ Бел ден да не видиш! “, „ Гнездо на щастието “, „ Римлянинът “ и „ Рибната черква “. 
Представянето на книгата допълниха прочит на един от „ най-старите “ микроразкази и единственият, в който действието се развива в гр. Мездра - „ Нощна промяна ”, на „ Черни думи “ и на последния микроразказ от сборника - „ Разговор с не-човек ”, който е по автентичен случай. 
От името на Община Мездра заместник-кметът Нели Минева поздрави Светла Дамяновска за най-новата й книга и й подари букет цветя, като й пожела да е здрава и всеки ден да й носи вдъхновението, от което се нуждае креативната й душа. 
Накрая авторката получи поздравления и от останалите присъстващи на премиерата и раздаде подписи. 
„ Къси форми-II ” e 21-ата книга на Дамяновска - 13 от тях са с лирика, 5 с прозаичност и 3 краеведски. Книгата е издадена от Книгоиздателство „ Медиа груп “ - Враца. Дизайнер на корицата е синът на авторката Владимир Дамяновски, редактор - Тодорка Василева, а предпечатната подготовка е дело Калин Младенов. На челната корица е изобразен откъс от картината на Светла Дамяновска „ Вълшебната билка Росен и самодивските пеперуди “. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР