Представяне на книгата на о. з. подп. Иван Джунов и

...
Представяне на книгата на о. з. подп. Иван Джунов и
Коментари Харесай

Премиера на книгата „Нашите предци от Северозапада в Балканските войни 1912-1913 г.“ се състоя във Враца /снимки/

Представяне на книгата на о. з. подп. Иван Джунов и на о. з. подп. Цветомир Цеков „ Нашите предшественици от Северозапада в Балканските войни 1912-1913 година “ се състоя в Регионален исторически музей (РИМ) - Враца. 
Премиерата почетоха командирът на военно формирование 54 990 подп. Симеон Гаджев, началникът на Военно окръжие - Враца подп. Илиян Илиев, шефовете на РИМ - Враца и на РИМ - Видин Георги Ганецовски и Христина Кирилова, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса (СОСЗР) и на Асоциацията на Сухопътните войски на България (АСВБ), военнослужещи, някогашни сътрудници и другари на създателите, които са офицери от запаса. 
Книгата е издадена с финансовата поддръжка на спомоществователи във връзка 130 години от основаването на Шеста пехотна Бдинска дивизия и 110 години от нейното присъединяване в Балканската и в Междусъюзническата войни 1912-1913 година Отпечатана е в Университетско издателство „ Св. Климент Охридски “. Редактор на печатното издание е Таня Джунова, а предпечатната подготовка е дело на Георги Ацев. На предната корица е изобразена репродукция на известната картина на Ярослав Вешин „ На нож “ („ Атака “), а на задната корица - фотография на паметната плоча върху стената на Гарнизонния боен клуб във Враца, открита през 1927 г. 
Върху 225 страници в това военноисторическо проучване е проследен бойният път на Шеста пехотна Бдинска дивизия, в състава на която влиза и именитият 35-и пехотен Врачански полк, по време на Балканската и на Междусъюзническата войни 1912-1913 година Изчерпателно и увлекателно в книгата са разказани подвизите на бдинци в Лозенградската, Люлебургазко-Бунархисарската и Чаталджанската интервенции през Първата Балканска война 1912-1913 година, в защитата на Дойран и в Кресненската интервенция във Втората Балканска война 1913 г. 
Съдържанието включва също роман за една от най-славните победи в историята на Българската войска - завладяването на Одринската цитадела (11-13 март 1913 г.), както и очерци за командира на Шеста пехотна Бдинска от 1907 г до 1914 година ген.-майор Православ Тенев (1862-1942 г.) и за командира на 2-ра бригада полк. Христо Паков (1859-1941 г.). 
Не на последно място, изследването допълват 9 извънредно скъпи приложения: Организационна конструкция и главен команден състава на Шеста пехотна Бдинска дивизия, Карта на бойния път на дивизията в Балканските войни 1912-1913 година, Списък по месторождение на починалите от 35-и пехотен Врачански полк в двете войни, Географска информация за лобните места на починалите от 35-и пехотен Врачански полк, Списък на починалите врачанци в Балканските войни 1912-1913 година, Регистър на военните монументи в област Враца, Списък на офицерите от 35-и пехотен Врачански полк, наградени в двете войни, Оригиналният текст на българския народен химн от 1886 година до 1944 година „ Шуми Марица “ и Реч на министъра на войната ген.-майор Христо Луков, произнесена на тържествената заря-проверка преди Гергьовденския церемониал в София през 1937 г. 
„ Надяваме се актуалният материал да бъде надграден, пишат в предговора на „ Нашите предшественици от Северозапада в Балканските войни 1912-1913 година “ о. з. подп. Иван Джунов и о. з. подп. Цветомир Цеков. Тази необятна основа да способства за военно-патриотичното образование на подрастващите. “ 
А в епилога на книгата споделят: „ Авторите са уверени, че материалът ще има своите читатели, посредством него ще се реализира победа над забравата на времето. Може би нашите врачански предшественици ще се усмихват отнякъде, тъй като дружно сме възкресили загатна за техните подвизи и за самите тях… 
Светлата им памет изисква от нас потомците да обичаме като тях Отечеството. Да се борим за него, не, не с манлихерата, а с доста работа и положителни каузи. Така нашата България ще бъде здрава, мощна, честита и благоденстваща. “ 
По време на премиерата от името на АСВБ подп. Любомир Димитров връчи на двамата създатели признателен адрес от ръководителя на асоциацията о. р. ген.-лейтенант Кирил Цветков и подари на Военен клуб - Враца новоиздадения „ Алманах на сухопътните войски на България “ в 6 тома. 
В знак на благодарност за дейна, дългогодишна, общественополезна, организационна и военно-патриотична активност о. з. подп. Иван Джунов и о. з. подп. Цветомир Цеков бяха удостоени с „ Мемориален знак на СОСЗР “. 
Благодарности към създателите изрекоха Валентина Любомирова - организатор в отдел „ Нова история “ на РИМ - Враца и Валя Паскова - основен експерт във Военен клуб - Враца. Своите усещания от книгата споделиха Андрей Стоянов и Христо Янев. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР