Представителят на Росатом Вадим Титов развежда Петкова из изложението, сн.

...
Представителят на Росатом Вадим Титов развежда Петкова из изложението, сн.
Коментари Харесай

Пълен напред за АЕЦ Белене бе обявен от Сочи


Представителят на " Росатом " Вадим Титов развежда Петкова из ревюто, сн. Министерство на енергетиката

Пълен напред по възобновяването на градежа на АЕЦ " Белене " посредством внасяне до дни в Народното събрание на разновидности за реализацията на оборудването, покана към френската нуклеарна компания " Фраматом " да взе участие в плана и подготвеност да се разгласи процедура за стратегически вложител до края на годината разгласи енергийният министър Теменужка Петкова в понеделник.

Това стана от Сочи, където министърката взе участие в десетото издание на интернационалното ревю " Атомекспо ", проведено от съветската нуклеарна корпорация " Росатом ". То събира международния нуклеарен бизнес и ще продължи до 16 юни.

До дни ще е подготвен предоставеният от Народното събрание на енергийния министър отчет с разновидности за оползотворяване на оборудването за спряната АЕЦ " Белене ". Документът ще бъде импортиран в Народното събрание, от който в това време се чака да вземе решение за топене на нуклеарния градеж и предоставяне мандат на държавното управление да разгласи до края на годината процедура за приватизация на плана или привличане на стратегически вложител, стана ясно от думите на Петкова.

" Фраматом " показала интерес към плана

В Сочи тя е поканила за присъединяване в бъдещия търг за " Белене " френската компания " Фраматом “, в която при започване на 2018 година " Арева " отдели нуклеарния си бизнес. Президентът й Бернар Фонтана оповестил, че компанията му демонстрира интерес и следи развиването на плана. " Това е добра опция да засилим съдействието си с друга европейска страна “, подчертал Фонтана, представен от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Визитата на Петкова в Русия идва дни, откакто министър председателят Бойко Борисов разгласи, че държавното управление ще вземе решение, с което да изиска от Народното събрание топене на градежа на АЕЦ " Белене " и мандат за реализацията на към този момент платеното съоръжение. В петък пък представители на Китайската държавна нуклеарна корпорация CNNC оповестиха за следващ път готовността си да вземат участие в търг за нуклеарния план. Не е ясно дали държавното искане за обновяване на АЕЦ " Белене " ще бъде утвърдено в сряда или през идната седмица, само че настройките са да не бъде бавено.

Ако Народното събрание даде мандат, процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ " Белене “ може да започва до края на годината, сподели Петкова, представена от пресцентъра си. Тя още веднъж съобщи, че стремежът на държавното управление е да осъществя по допустимо най-хубавия метод активите по плана. В него към този момент са вложени 3 милиарда лева – средства на българските данъкоплатци, платено е и е доставено съоръжение, планът е нотифициран от Европейската комисия, а площадката е лицензирана, напомня енергийният министър.

По думите й това дава преимущество за реализация на плана спрямо други сходни планове в района. Тя не пропусна да означи още веднъж, че задачата е това да стане на пазарен принцип, без даване на държавни гаранции и без контракти за дълготрайно изкупуване на създадената сила. Правителството се стреми да употребява всички преимущества по плана, тъй че да откри стратегически вложител за оптималната отбрана на националните ползи, заявява още Петкова.

НЕК остава без 1.3 милиарда активи, в случай че оборудването отиде в Козлодуй

" Единственият вид НЕК, БЕХ и българската страна да възстановят всички средства, които са вложени досега, е реализация на този план. Ако се върви към някой от другите разновидности за осъществяване на оборудването – да не е площадката на АЕЦ " Белене “, това значи, че би трябвало да се отпишат автоматизирано от активите на НЕК близо 1.3 милиарда лева, които съставляват построената инфраструктура, това не е най-хубавото икономическо решение ", уточни енергийният министър, представена от изданието publics.bg.

По думите й измежду обсъжданите разновидности във предоставения й от Народното събрание отчет е и създаване на АЕЦ " Белене “ по финансовия модел на унгарската АЕЦ " Пакш 2 ", за която Русия отпуска по-голямата част от финансирането с утвърждението на Брюксел. Заемът по-късно ще се връща от активността на централата. В този модел обаче имало параметри, които се разминават с българската визия да няма държавна гаранция и контракти за изкупуване на тока.

" Аз мисля, че по-добрият вид е да се опитаме да осъществяваме плана в тези рамки, които държавното управление е задало още преди 2 година, когато излезе решението на интернационалния трибунал и когато за всички нас беше значимо, че би трябвало да се търси решение за оползотворяване на оборудването “, разяснява Петкова.

Тя удостовери интереса на китайската CNNC и готовността й да взе участие в плана при поставените от държавното управление условия.

Хиновски: Китайците желаят да заменят съветските реактори със свои

По-рано денем ръководителят на Българския енергиен и минен конгрес Иван Хиновски сподели пред бТВ, че по негова информация китайците желаят да вземат участие в плана със своя технология.

" По моя информация китайците възнамеряват агресия за експорт на електрическа енергия към страните от Европейски Съюз. И те се базират на техни реактори, които са много по-евтини като инвестиция, в сравнение с са съветските. Доколкото разбрах, те ще изкупят нашето съоръжение, само че ще построят тук 2 или 4 реактора по тяхна технология”, сподели той. Според него това може да поевтини плана.

От кабинета на вицепремиера Томислав Дончев, който преди ден бе хазаин на срещата със CNNC, отхвърлиха пред Mediapool да е обсъждан сходен вид.

Според Хиновски китайският интерес " внася сериозен ужас в нашите нуклеарни редици, в лобистите, тъй като внезапно се явява непостоянен състезател ". " За пръв път в нуклеарната енергетика на България се появява вложител, с който никой не е правил ангажименти, не е стъпвал на нашия пазар, няма връзки с никой от нашите политици. Това ще бъде предизвикателство и чакам скандали”, предвижда ръководителят на Българския енергиен и минен конгрес.

Според него CNNC няма връзка с съветските компании, а по-скоро ще се базира напълно на собствен опит и финансиране и няма да търси локални лобита за една или друга инженерна услуга.

" Мисля, че няма да има конкурс. Винаги с " Белене” нещата са решавани с директни преговори”, чака Иван Хиновски.

Ядреният ток двойно по-скъп от ВЕИ

В тематиката от София се включи и ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов, който уточни пред публицисти,че цената на тока от АЕЦ " Белене " ще е към 8 евроцента за киловатчас, което е двойно повече от електрическата енергия, създавана от възобновими енергийни източници в Съединени американски щати. Производството на 1 киловатчас сила от фотоволтаичните централи в Съединени американски щати коства 5 американски цента, а при вятърните централи цената е 4 американски цента, даде образец той. В същото време токът от ВЕИ непрекъснато намаляна, а на нуклеарния ток цената се усилва последователно.

Петкова: Няма проблем, ще вървим напред с " Росатом "

Петкова изясни в Сочи, че " Росатом " сигурно ще взе участие като строител, защото планът АЕЦ " Белене " е по нейна технология. Без съдействието им няма по какъв начин да вървим напред. Ние имаме едно прелестно съдействие с " Росатом “. Няма да има никакъв проблем, ще вървим напред “, съобщи Петкова.

Тя изясни, че страната ще взе участие в плана посредством апортна вноска на площадката, оборудването и лицензите.

Очевидно желанията са за бързо отпушване на плана, въпреки и Петкова, и ръководителят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев да показват като основно приемането на мандат от Народното събрание. Такъв елементарно ще бъде получен. Вътрешна македонска революционна организация побърза в понеделник да разгласи поддръжката си за обновяване на нуклеарния градеж. Българска социалистическа партия от дълго време е нетърпелива да се размрази планът, а в случай че ГЕРБ е взела политическото решение за това, изразеното преди ден противоречие от страна на Движение за права и свободи няма да спре задействането на машината за АЕЦ " Белене ".

Тезата на Делян Добрев от дълго време е, че единственият метод да се ревизира дали планът е жизнерадостен и притегля частен интерес е оповестяването на някаква процедура за избор на стратегически сътрудник.

Макар Петкова да изключва разновидността оборудването за " Белене " да се конфигурира в АЕЦ " Козлодуй ", Хиновски счита, че това е доста положително решение за реализацията на оборудването, защото до 2030-2035 година " българската енергетика няма потребност от никакво ново " Белене”.

" Атомният Давос " регистрира 55 нови реактора за пет години

В почналия " Атомекспо " вземат участие към 3000 представители на 70 страни. Форумът бе избран от генералния шеф на " Росатом “ Алексей Лихачов като " Атомен Давос “, съобщи БГНЕС.

" Днес за решението на основните задания на нуклеарната енергетика – обезпечаването на енергийна сигурност, непоклатимост на доставките и екологичност – особена значимост придобива световното партньорство и нововъведения. Ние сме уверени, че придвижването напред към по-нататъшно развиване на мирната нуклеарна енергетика, към зеления енергиен баланс е допустимо единствено с обединени старания “, сподели Лихачов.

Генералният шеф на Световната нуклеарна асоциация Агнета Ризинг означи при откриването, че за 5 години в света към мрежата са свързани 55 атомни реактора в 12 страни, като са били употребявани 19 разнообразни нуклеарни технологии. Тя уточни като цел на нуклеарния бизнес до 2050 година 25% от генерираната в света сила да идва от АЕЦ.

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила Юкия Амано означи, че без развиването на атомната сила е мъчно да се реализиран задачите по понижаване на въглеродните излъчвания и превъзмогване на климатичните промени.

Сред участниците във форума са изпълнителният вицепрезидент на японския нуклеарен оператор ТЕПКО Нахиро Масуда, финансовият шеф на Индийската корпорация за нуклеарна сила Руби Ширвастава, представители на редица европейски нуклеарни централи, в това число и на АЕЦ " Козлодуй ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР