Представителите на местната и на централната власт в Пазарджишка област

...
Представителите на местната и на централната власт в Пазарджишка област
Коментари Харесай

Администрациите в Пазарджишка област имат по-прозрачни сайто...

Представителите на локалната и на централната власт в Пазарджишка област като цяло са станали по-прозрачни по критериите на Закона за достъп до социална информация. Това демонстрира настоящият Рейтинг на дейната бистрота на институциите-2021. Отличници пък са общините Септември, Панагюрище, Сърница, Велинград, Брацигово и Пещера. Прогресират и другите органи на локалното самоуправление и държавните администрации. Например Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пазарджик е рекордьор, тъй като е вдигнала рейтинга си с цели 191 позиции.

Програма „ Достъп до Информация” (ПДИ) показа на онлайн конференция резултатите от " Граждански одит на дейната прозрачност` 2021 " - годишното изследване, което проучвателен екип прави посредством оценяване на интернет страниците и подаване на електронни заявки до административните структури в системата на изпълнителната власт. На конференцията участваха близо 50 представители на органи на обществената администрация, както и на неправителствени организации, публицисти и жители.

Изпълнителният шеф на Програмата доктор Гергана Жулева, като създател на изследователската методология, показа резултатите от оценката на дейната бистрота. Адвокат Стефан Ангелов заключи тазгодишните заключения по отношение на бюджетната и финансова бистрота, публични поръчки и интегритет. Адвокат Кирил Терзийски показа изводи по отношение на получените отговори на 563 заявки по ЗДОИ, подадени от ПДИ по електронен път.

В интервала 1 март – 29 април 2021 година ПДИ прегледа и оцени интернет страниците на 563 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и локално равнище, публичноправни субекти и самостоятелни органи на власт.

Целта на изследването е да се оцени по какъв начин органите на власт извършват отговорностите си по ЗДОИ за интензивно издание на информация в интернет, и по какъв начин дават отговор на заявки за достъп по електронен път. В рамките на изследването бяха подадени 563 електронни заявки с искане за даване на обновения за 2020 година лист на категориите информация, подлежаща на издание в интернет за сферата на активност на съответната администрация, както и форматите, в които е налична. Изготвянето и публикуването на този лист бе основано като обвързване с промените в ЗДОИ (чл. 15а) от края на 2015.

В сравнителния рейтинг на 563 институции на двете първи места са община Търговище и Министерство на финансите. Тук с най-предни позиции от нашите институции е Община Септември, която е на 25-о място (с 30 позиции нагоре по отношение на предходната година), а Община Сърница е на 27-о място (плюс 126 позиции). На 33-о място са общините Панагюрище (плюс 42) и Брацигово (плюс 40), както и обичайният първенец РИОСВ-Пазарджик. Община Пещера е на 35-о място (плюс 11), на 37-о място е Община Велинград (плюс 87).



Ето и останалите наши представители:

38. Областна администрация-Пазарджик (плюс 78)

40. Община Ракитово (плюс 87)

42. Община Пазарджик (плюс 103)

51. РДГ-Пазарджик (плюс 119)

51. Община Батак (плюс 85)

59. Община Стрелча (плюс 105)

59. Община Лесичоно (плюс 132)

62. РУО МОН-Пазарджик (плюс 129)

67. ОД МВР-Пазарджик (плюс 191)

68. РЗИ-Пазарджик (плюс 138)

79. ОД „ Земеделие”-Пазарджик (плюс 148)

80. Община Белово (плюс 113)



Нивото на бистрота през 2021 бе оценено с точки по:

• 85 знака за първостепенните разпоредители с бюджет;

• 83 знака за териториалните звена на централните органи на власт и други второстепенни разпоредители с бюджет;

• и 97 знака за общините.

На 16 април 2021 ПДИ изпрати резултатите на всяка от проучените институции за противоположна връзка и отрази постъпилите до 29 април 89 коментарa.

На уеб страниците на общините информацията е очевидно по-пълна спрямо миналата година. Сред пропуските на органите на локално самоуправление в страната са неналичието в уеб страниците на оповестен Подробен организационен проект - Подробен устройствен план (такъв няма в 63% от общинските сайтове), на Общ организационен проект –ОУП (48%) - и Проект за Общ устройствен план (47%). В близо половината електронни страници (41%) не е оповестена датата на общественото разискване от локалната общественост на годишния доклад за осъществяване на общинския бюджет. На доста страници няма доклад за осъществяването на бюджета на общината (35%), както и указател за разрешенията за градеж (33%).

Въз основа на знаците за осъществяването на отговорностите за интензивно издание на информация, системата на изследването генерира разнообразни рейтинги на дейната бистрота на институциите 2021:

● Рейтинг на дейната бистрота на централните органи на власт

● Рейтинг на дейната бистрота на органите на локално самоуправление

● Рейтинг на дейната бистрота на регионалните администрации

● Министерство на вътрешните работи и неговите регионални дирекции

● Министерство на околната среда и водите и неговите районни структури (РИОСВ, Басейнови дирекции, Дирекции на национални паркове)

● Министерство на образованието и науката и неговите Регионални ръководства по обучение

● Министерство на земеделието, храните и горите и Областните дирекции „ Земеделие “

● Министерство на здравеопазването и районните здравни инспекции

● Изпълнителна организация по горите и Регионалните дирекции по горите

Сравнителният рейтинг на институциите посочва позициите нагоре или надолу в Рейтинга, по отношение на резултатите на всяка институция от миналата година.

Сравнителни данни на резултатите от 2019 – 2021 година от оценката на интернет страниците на институциите демонстрират институционална информация, оперативна информация, секция „ Достъп до информация” и нейното наличие, съгласно условията на чл.15а, ал.2 от ЗДОИ, бюджети и финансови доклади, контракти, заявления за ползи, както и отговорности за интензивно издание, отнасящи се единствено до общините.

С карта на финансовата и бюджетна бистрота на общините 2021 година пък са показани резултатите за осъществяване на отговорностите на общините, обхващащи публикуването на бюджети, финансови доклади, датата на общественото разискване на плановете за бюджети и финансови доклади, информация за публичните поръчки в секция „ Профил на купувача “ и декларациите по Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество се пресъздават в Картата на финансовата и бюджетна бистрота на общините.

ПДИ разгласява всички отговори по заявките, подадени по електронен път до 563 институции, както и получената информация – обновеният за 2020 лист на категориите информация за издание или посочването на електронния адрес в страницата на институцията, където те са оповестени.

Системата разрешава да се наблюдава и статистиката на даване на информация по електронните заявки за достъп до информация.

Проучването е в рамките план Форум „ Достъп до информация “ с финансовата поддръжка на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

Презентацията от събитието ще намерите на http://store.aip-bg.org/surveys_bg/2021/AuditResults_present2021.pdf

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР