Представителите на Европейската централна банка ще обсъдят дали да повишат

...
Представителите на Европейската централна банка ще обсъдят дали да повишат
Коментари Харесай

С колко ще вдигне ЕЦБ лихвите

Представителите на Европейската централна банка ще обсъдят дали да покачат лихвените проценти с 25 или 50 пункта на постоянното си съвещание този четвъртък (21 юли), с цел да укротят рекордно високата инфлация в еврозоната, оповестява Ройтерс, цитирайки два свои неназовани източника, осведомени директно с полемиката.

Източниците, които говореха пред организацията при изискване за анонимност, показаха, че централните банкери също по този начин ще обсъдят и договорка за даване на помощ на мощно задлъжнели страни като Италия на пазара на облигации, в случай че такива страни членки се придържат към разпоредбите на Европейската комисия за промени и бюджетна дисциплинираност.

Сделката ще включва задачите, избрани от Комисията за обезпечаване на средства по Механизма за възобновяване и резистентност на Европейския съюз, както и по Пакта за непоклатимост и напредък, когато той бъде възобновен през идната година след спирането, наложено поради коронавирусната пандемия, показват източниците на Ройтерс.

Говорител на ЕЦБ отхвърли коментар на информацията на Ройтерс, базирайки се на така наречен интервал на " безмълвие " преди всяко идното съвещание на централната банка.

Информацията на Ройтерс за вероятно повдигане на евролихвите с 50 базисни пункта (с 0,5%) докара до повишаване на еврото с близо 1% към 1,0237 щатски $. Нараства и доходността на еврооблигациите, като доходността на 10-годишните немски бумаги се покачва във вторник с 3,7 базисни пункта към 1,25%, а на 2-годишните немски бумаги с 6азисни пункта към 0,58%.

 iStock
В същото време участниците на паричните пазари към този момент стартират да правят оценка на 60% вероятността за повдигане на лихвите на ЕЦБ с 50 базисни пункта този четвъртък и с общо 100 базисни пункта през идващото съвещание през септември. Това допуска, че пазарът към този момент дефинира като огромна вероятността за повдигане на евролихвите с по 50 базисни пункта този четвъртък и по-късно на съвещанието през септември.

След края на предходното съвещание ЕЦБ съобщи, че през юли ще увеличи лихвените проценти последователно и най-вероятно с 25 базисни пункта, отлагайки вероятно по-агресивно стягане на лихвените ставки за септември. Шефът на ЕЦБ Кристин Лагард обаче уточни в своя тирада през юни, че има " явни условия, при които постепенността на стягане на лихвите не би била подобаваща ".

Според източниците на Ройтерс в продължение на седмици са били обсъждани изискванията, които страните би трябвало да изпълнят, с цел да се класират за премисляната нова скица за закупуване на облигации, ориентирана към ограничение на техните разноски по заемите, когато се смята, че тези страни не са в синхрон с икономическата действителност.

 Според Драги вероятността от криза в еврозоната е дребна, само че в последно време се е нараснала. iStock
Някои централни банкери биха желали да включат Европейския механизъм за непоклатимост, избавителния фонд на еврозоната, основан след дълговата рецесия преди десетилетие, само че тази алтернатива в този момент евентуално ще бъде отхвърлена, уточни източниците на организацията.

ЕЦБ форсира работата по новата скица в средата на юни след ненадейно повишаване на доходността и лихвените награди, изплатени от Гърция, Италия, Испания и Португалия на пазара на облигации, защото вложителите по това време оцениха края на покупките на облигации от централната банка (т.нар. количествени удобства " ) и началото на цикъл на повишение на лихвите.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР