Представители на Венецианската комисия обсъдиха съдебната реформа с парламентарно представените

...
Представители на Венецианската комисия обсъдиха съдебната реформа с парламентарно представените
Коментари Харесай

Венецианската комисия пита депутати за избора на нов ВСС

Представители на Венецианската комисия разискаха правосъдната промяна с парламентарно показаните партии. Очаква се в границите на две седмици Европейската комисия за народна власт посредством право (Венецианската комисия) да разгласи своето мнение в умишлен отчет.
След срещата Данаил Кирилов , ръководител на правната комисия в Народното събрание посочи, че главно представителите на Венецианската комисия са събрали информация за напредъка на правосъдната промяна след последната смяна на Конституцията.
" При последното изменение на Конституцията за разделянето на Висшия правосъден съвет на две колегии, водеща бе ролята на Венецианската комисия и тяхното мнение ", разяснява Кирилов. По думите му в този момент в тези диалози акцентът е бил изборът на членове от професионалната квота във Висш съдебен съвет както и идната процедура по желание на членове от парламентарната квота.
Всички те се осъществят по нови правила и вниманието е било ориентирано към тях и постигнатата гласност при избора на магистрати. Друг акцент от срещата са измененията в Закона за правосъдната власт, осъществени през 2016 година и 2017г.
Валери Жаблянов от левицата, разяснява че позицията на Българска социалистическа партия е поредна по този въпрос. По думите му огромна част от въпросите, разисквани с представителите на Венецианската комисия, са били повдигнати и по време на дебатите в правна комисия при номинирането на кандидатурите за членове на Висш съдебен съвет.
" Става въпрос за разпределението на съдилищата от страната, за професионалното израстване на магистратите, за равнищата на възнаграждение, поредност от въпроси, които бяха разисквани ", разяснява още Валери Жаблянов.
Борис Ячев от ПГ " Обединени патриоти " акцентира, че патриотите имат свои визии, както по отношение на измененията в Закона за правосъдната власт, по този начин и за продължаването на правосъдната промяна.
Емил Димитров - Ревизоро бе още по-категоричен. " Всички държим на самостоятелната правосъдна власт, само че въпреки това се тормозим, когато част от магистратите се пробват да се занимават с политика, в това число със свои политически крила. "
" Помолих за обективност в отчета им ", коза още Димитров.
Хамид Хамид от Движение за права и свободи посочи позитивната оценка на последните законодателни промени в правосъдната система. " Както разбрах, оценката на Венецианската комисия също е позитивна ", разяснява Хамид. " Когато променяме Закона за правосъдната власт постоянно желаеме мнение от тях, тъй че е редно да си кажат усещанията от измененията ", безапелационен бе Хамид по отношение на срещата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР