Представители на Столичния общински съвет (СОС), на политически партии и

...
Представители на Столичния общински съвет (СОС), на политически партии и
Коментари Харесай

Столични общинари почетоха жертвите на тоталитаризма

Представители на Столичния общински съвет (СОС), на политически партии и жители уважиха паметта на жертвите на тоталитарни режими. Пред параклиса в градинката на НДК беше отслужена заупокойна молитва, а на Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България (Черната стена) бяха положени венци и цветя от СОС, Столичната община, ГЕРБ, Съюз на демократичните сили и БЗНС-София. 

Сред присъстващите на възпоменанието бяха ръководителят на СОС Георги Георгиев и общинските съветници Антон Койчев, Прошко Прошков и Стефан Марков. 

Председателят на СОС Георги Георгиев благодари на Обществото на репресираните от комунистическия режим - уредници на възпоменанието, за напъните, които поставят. Спомените избледняват, поколенията си отиват и се подменя историческата истина, а тя е единствено една - че България е платила жестока цена за незаконния комунистически режим, разяснява той пред публицисти. Най-важният урок е да не допуснем предишното да се придвижи в сегашното и да дефинира нашето бъдеще, сподели Георгиев. 

В отговор на въпрос той сподели, че екипът на основния проектант на София работи по възобновяване на плочата, на която са изписани имената на жертвите, от която липсва парче. Поех ангажимент преди няколко месеца и тече процедурата за възобновяване на книжата, тъй че частите от мемориала, които са потърпевши, да бъдат възобновени, сподели Георги Георгиев. Организирали сме се сътрудници, наследници на репресирани родове, тъй че финансирането е налице, добави той. 

Председателят на СОС означи, че мемориалът е значим поради поуките от предишното. По думите му, за младежите комунизмът, Държавна сигурност, репресиите са окончателно отминали, само че какви сме през днешния ден и какви можехме да бъдем, в действителност е разследване от случилото се през всички тези години.

На въпрос за Паметника на Съветската войска, Георги Георгиев сподели, че Столичният общински съвет на 9 март т.г. е взел доста ясно решение, че той би трябвало да бъде отстранен. Според него обезверени политици с невисок рейтинг употребяват тематиката, с цел да влизат в телевизионните излъчвания. Налице е подготовката за оповестяване на конкурс какво да се случи на това пространство, когато страната извърши нашето решение и паметникът го няма, уточни Георгиев. Призовавам регионалният шеф да не се държи като служител, който доста желае, само че няма предпочитание да извърши ясното решение на демократичната общественост, съобщи ръководителят на СОС. По думите му това също е борба за памет.

Стоян Груйчев от Обществото на репресираните от комунистическия режим разяснява, че въпросът за Паметника на Съветската войска е с доста остаряла дата. Първото решение за унищожаване на монумента е от 1993 година, то е по мое предложение, уточни той. По думите му тогава е имало подобен опит от " локалната комунистическа дружинка " да пазят паметника. Груйчев попита кой е наредил да бъдат охранявани палатките и хората, които, по думите му, сега са там нелегално. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР