Представители на Община Ловеч, заедно с кмета Корнелия Маринова, участваха

...
Представители на Община Ловеч, заедно с кмета Корнелия Маринова, участваха
Коментари Харесай

Участници в поклонението в „Лагера на смъртта“ край  Ловеч изразиха тревога, че се връщаме към отречени практики

Представители на Община Ловеч, дружно с кмета Корнелия Маринова, участваха на 26 март 2022 година в обичайното шествие-поклонение в респект на жертвите в концлагера „Слънчев бряг“ край града.

Мястото е печално известно и като „ Лагера на гибелта “ (1959-1962), в който без съд и присъда комунистическият режим е задържал и убивал неуместните му. Тази година се навършват 60 години от закриването на лагера.
Заедно с другите публични лица и жители, кметът Корнелия Маринова по традиция извървя пеш маршрута от центъра на града до мястото, където е бил концлагерът.

Коронавирус ограниченията през последните две години забавиха някои наши самодейност, само че общината не се е отказала от тях, сподели преди шествието Корнелия Маринова. Имаме концепция да се сътвори посетителски център с документи за лагера, направен е обстоен организационен проект за издигане на параклис, работи се и за заснимане на филм във връзка 60 години от закриването на лагера.

Днешното шествие се провежда от Съюза на демократичните сили – Ловеч. Ораторите приказваха с паника, че има заплаха обществото ни да се върне към тези отречени практики на комунизма.

„ Арестът на водача на най-голямата опозиционна партия преди дни доста припомня на това, което се е случвало тука “, сподели ръководителят на Политическа партия Съюз на демократичните сили Румен Христов. Това ни връща в най-тъмните време и това не трябва да се позволява, сподели той.

Лили Друмева, ръководител на Съюза на репресираните, сподели: „ Това, което се случва през днешния ден, толкоз години след измененията, е, че отново в обществото има боязън от арести.

Д-р Георги Митев, регионален водач на Съюз на демократичните сили – Ловеч, прикани шефовете на учебни заведения всяка година да водят по веднъж своите възпитаници тука, с цел да знаят с какво се е случило.

Пред множеството приказва и бай Кольо Вутев от село Торос, един от оживелите пандизчии. „ Този лагер е живата историческа истина за комунизма, тук всяка секунда можеше да свърши твоят витален път, без съд и присъда “, сподели той.

На мястото беше отслужена и панихида от отец Кънчо Кабадийски и духовник Мартин. Пред паметните плочи бяха поднесени венци и цветя от представители на десните политически сили, на съюза на репресираните, депутати, жители. Представени бяха Националното и регионалното управление на Съюз на демократичните сили, Съюз на демократичните сили – Плевен и Варна, народните представители на Политическа партия ГЕРБ Николай Нанков и Младен Маринов, кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, Общинското управление на Политическа партия ГЕРБ, групата на общинските съветници на Политическа партия ГЕРБ, Политическа партия „ Глас национален “ и други

Най-младият участник в шествието бе шестокласникът Владимир Железов от Варна, пристигнал с татко си. На високия рид с черен кръст пък се повиши Иван Стоянов Иванов от кв. „ Дръстене “ в Ловеч, който е взел участие в слагането на кръста през март 1990 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР