Представители на израелските власти реагираха гневно на информация, че възможно

...
Представители на израелските власти реагираха гневно на информация, че възможно
Коментари Харесай

Израел вини арабски фотографи на АП и Ройтерс, че знаели предварително за планираното от Хамас клане

Представители на израелските управляващи реагираха яростно на информация, че допустимо фотографи, свързани с интернационалните новинарски организации, да са знаели авансово за проекта на " Хамас " да нападна на 7 октомври израелски общности, съобщи израелската новинарска организация ТПС за Българска телеграфна агенция.

Става въпрос за отчет от през вчерашния ден на основаната в Йерусалим организация за наблюдаване на медиите " Онест репортинг " (HonestReporting). В отчета се показват шестима фотографи на свободна процедура от Газа, които са участвали на нападенията и чиито фотоси и видеа Асошиейтед прес и Ройтерс продават на други издания.

Дирекция " Национална обществена дипломация " към кабинета на министър-председателя направи изказване, в което се споделя, че " преглежда извънредно съществено обстоятелството, че фоторепортери, работещи с интернационалните медии, са се присъединили в отразяването на бруталните убийства, осъществени от терористите на " Хамас " в събота, 7 октомври, в прилежащи на линията Газа (израелски) общини ".

" Тези публицисти са били съучастници в закононарушения против човечеството и дейностите им са били в прорез с професионалната нравственос ", написа в изказването, в което се упорства да бъдат подхванати дейности против фотографите.

Междувременно държавната пресслужба изпрати незабавно писмо до ръководителите на бюрата на медийните организации, наели тези фотографи, и изиска уточнения по въпроса.

" Ако е имало публицисти, които са знаели за клането, които са мълчали и са снимали, до момента в който са били избивани деца, то те не са по-различни от терористите и тяхното наказване би трябвало да бъде грубо ", написа в " Екс " (X) (преди " Туитър " ) израелският министър без портфейл Бени Ганц.
" Журналистите, за които се откри, че са знаели за клането и все пак са предпочели да стоят като безучастни наблюдаващи, до момента в който са били избивани деца, не се разграничават от терористите и би трябвало да бъдат третирани като такива ", продължи той.

" Онест репортинг " разпознава фотографите като Хасан Еслая, Юсеф Масуд, Али Махмуд, Хатем Али, Мохамед Фаик Абу Мостафа и Ясер Кудих.

" Какво са правили там толкоз рано в една нормално спокойна съботна заран? Дали това е било в съгласие с " Хамас "? Дали уважаемите новинарски организации, които разгласиха фотосите им, са одобрили наличието им на вражеска територия дружно с терористите, проникнали в нея? Дали фоторепортерите, които работят на свободна процедура за други медии, като Си Ен Ен и " Ню Йорк таймс ", са уведомили тези медии ", пита организацията.

" Онест репортинг " е получила и екранни фотоси на към този момент изтритите изявления на Еслая в " Екс ", в които той се е снимал пред израелски танк. Еслая не е носил жилетка или каска, а надписът на арабски език в обявата му е бил: " На живо от вътрешността на селищата в линията Газа ".

След публикуването на отчета беше открит видеоклип в профила на Еслая във " Facebook ", на който той се вози на мотоциклет с граната в ръка. Появи се и фотография на Еслая с водача на " Хамас " Яхия Синвар, който е и уредник на клането на 7 октомври.

Снимките на Еслая от датата на нападението бяха употребявани от Асошиейтед прес и Си Ен Ен. Израелското издание " Йедиот Ахронот " ( " Последни вести " ) оповестява, че Си Ен Ен е прекратила връзките си с Еслая.

(Тази информация се популяризира по съглашение сред Българска телеграфна агенция и ТПС)

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР