Представители на ГЕРБ дават брифинг за медиите днес в Централата

...
Представители на ГЕРБ дават брифинг за медиите днес в Централата
Коментари Харесай

ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ разби на пух и прах бюджета на Киро и Асен! Борисов гневно към Киро: Сине майчин, къде ви изчезнаха 4 млрд. лв.? Трупат се милиарди дългове, ще платим горчиво

Представители на ГЕРБ дават брифинг за медиите през днешния ден в Централата на партията. На него участват финансовите специалисти на партията, които разрушават на пух и прахуляк оферти през вчерашния ден от Асен Василев бюджет за 2022 година

" За първи път в историята ми се случва да гледаме бюджет за по 2-3 месеца ", разяснява при започване на брифинга Бойко Борисов.

Кирил Ананиев разгласи, че това е първото българско държавно управление, което няма управническа стратегия. " Вчера в Народното събрание ние приехме бюджета за първото тримесечие. Снощи беше качен държавният бюджет за 2022 година, само че той дава отговор за второто тримесечие на 2022. Очакваме през месец юни те да показват актуализация на бюджета ", разяснява някогашният финансов министър.

" Имам 30-годишен стаж в Министерството на финансите и нямам спомен бюджет да се прави по този метод. Като изключим 1997 година, знаете какво се случи тогава. Не бих желал да се връщаме към тази процедура " сподели още Ананиев.

" На базата единствено на този бюджет, който е импортиран сега, т.е. за първото и второто тримесечие, дефицитът се планува да е 4,1%. Това не е същинският % и този недостиг ще стигне 6% и това е преди предстоящата актуализация към 30 юни, която те ще приготвят ", разяснява специалистът.

Бившият финансов и здравен министър изрази терзание, че нарастването на дълга ще бъде със 7,3% милиарда лева

Делян Добрев сподели графики, съгласно които през 2024 година ние ще достигнем дълг от 47,1 милиарда лева или над 29% съответствие дълг/БВП. " Виждате по какъв начин нараства държавният дълг. Това се дължи на планирането на огромен недостиг - 4,1%, който е заложен в бюджета, само че той ще бъде доста по-висок, защото някои от разноските са от предходната година и не се броят в този бюджет. Освен това не знаем какъв недостиг ще пристигна след юни ", посочи той.

" Дефицитът значи, че се харчат доста повече пари, в сравнение с страната събира и то в интервал на голяма инфлация, каквато не помним от далечната 2008 година която инфлация цялостни бюджета ", съобщи Делян Добрев.

По думите му януари месец инфлацията ще доближи 10%. " С недостига, който залагат, се отдалечаваме от еврозоната ", предизвести той и добави: " Безразборното харчене налива масло в огъня на инфлацията. "

" Чудя се какъв е подлият план бюджетирането да се прави на 3-месечна база. Може тези три месеца целите ни да са едни, идващите три - други. Обърнах внимание на инфраструктурата - " Хемус " щяла да се дострои на база на нови контракти и почтени процедури. От седмица има очевидно раздвижване и автомагистралата се строи след сектора на " Боаза ". На база на какви контракти се строи? Суровата истина е, че автомагистралата се строи на база на старите контракти. Нали бяха неприятни ин хаус процедурите ", напомни Томислав Дончев.

" Има терзание, че политиката на държавното управление ще е да замества финансирането от Европейски Съюз с дългово финансиране. Погледнете план-сметката на Национален фонд - там е предвден един разход от 5,8 милиарда лева с генезис на средствата от Европейски Съюз. Какви са тези пари? Според мен тези пари са от заплащанията за остарелия програмен интервал. До момента България не е получила нито цент от новия програмен интервал и има заплаха и тази година да е нулева. По-големият проблем е Планът за възобновяване. Ако ние средата на годината имаме утвърден проект, мощно се колебая, че ще има заплащания в границите на тази година. Което ще значи, че втора година плащаме остатъчно средства от остарелия програмен интервал ", предизвести зам.-председателят на ГЕРБ.

" Длъжен съм да предупредя българите. Когато се усетите и разберете защо става въпрос след тези възторжени тържества, ще разберете, че сте отишли на 50 милиарда дълг и всеки идващ ще ви стяга бюджета. Ще платим горчиво, за това което сторихме. Вече милиарди се натрупат задължения. На тези млади момчета ще им кажа - Нова тв.

Борисов разяснява и думите на Кирил Петков, който преди време сподели, че се крадат 8 милиарда лева, а през вчерашния ден съобщи, че към този момент се крадат 4 милиарда лева " Абе, сине майчин, за 2 месеца, 4 милиарда ли ви изчезнаха от сметките? 4 милиарда лева ли откраднахте? Аз смятам, че и 8-те милиарда лева са неистина. В бюджета няма нито един лев заложен от горната страна ", сподели още някогашният министър председател.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО Пожарна охрана ПИК TV

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР