Представители на британския регулаторен орган за защита на личните данни

...
Представители на британския регулаторен орган за защита на личните данни
Коментари Харесай

Започва мащабно разследване срещу Cambridge Analytica

Представители на английския регулаторен орган за отбрана на персоналните данни влязоха в лондонските офиси на компанията Cambridge Analytica, озовала се в епицентъра на абсурда за непозволено събиране на данни от Facebool за оказване на влияние върху американските гласоподаватели, съобщи Ройтерс, като се базира на свидетел.

Около 20 чиновници на регулаторния орган - Комисариат за информацията - облечени с черни якета с буквите на комисариата на тях, влезнали в офисите на компанията в центъра на Лондон, малко откакто английският висш съд издаде позволение за претършуване.

Служителите на комисариата, които били въведени от защитата, били видени да ревизират документи в офисите, които се намират на втория етаж на постройка на оживената лондонска улица " Ню Оксфорд ", съобщи очевидецът.

Ръководителят на комисариата Елизабет Денъм е поискала разрешението, откакто осведомител разкри, че компанията е събирала персонални данни на 50 милиона консуматори на Фейсбук в поддръжка на президентската акция на Доналд Тръмп през 2016 година

Британските управляващи проверяват дали Фейсбук, най-голямата обществена мрежа в света, е направила задоволително, с цел да отбрани данните.

Вчера американски конгресмени желаеха изпълнителният шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг да отиде в Конгреса, с цел да изясни по какъв начин данните са попаднали в Cambridge Analytica, и с това способстваха за още по-голямо усилване на натиска върху компанията Фейсбук, която е подложена на пресечен огън от вложители и рекламодатели.

Британски депутати също желаеха да чуят пояснение от Фейсбук.

Отделно, също през вчерашния ден, английският вестник " Гардиън " написа, че някогашен политическа съветник на Cambridge Analytica е обвинил управлението й, че е подвело английската общност за нейната работа преди референдума за участието в Европейски Съюз за организация, агитирала за Брекзит.

Британи Кайзър, някогашен шеф в компанията от 2014 до началото на тази година, съобщи пред вестника, че Cambridge Analytica е правила обработка на данни и аналитична активност за организацията " Да напуснем Европейски Съюз " (на британски Leave.EU), в случай, че обществено била отрекла.

Арън Банкс, един от огромните спонсори на " Да напуснем Европейски Съюз ", сподели пред изданието, че организацията не е получавала никакви данни, нито в нейна изгода е била осъществявана някаква активност от Cambridge Analytica. Партията за самостоятелност на Обединеното кралство, която също агитираше за излизане от Европейски Съюз, обаче била предоставила на компанията някои от данните си, които тя по-късно анализирала.

" Но те (данните) не са били употребявани в акцията за Брекзит. Cambridge Analytica се пробваха да ме накарат да платя за тази активност, само че аз отхвърлих. Тя нямаше нищо общо с нас ", съобщи Банкс.

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР