Представители на Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) са

...
Представители на Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) са
Коментари Харесай

Конфискуваха 2500 бутилки некачествен зехтин

Представители на Българската организацията по сигурност на храните (БАБХ) са конфискували над 2500 бутилки фалшив зехтин. Извънредната тематична инспекция е установила, че на българския пазар се оферират десетки типове маслинови масла с генезис най-вече от Гърция, само че също по този начин и от Испания, Италия и Португалия.

Резултатите от инспекцията сочат, че има усъвършенстване в качеството на предлагания на българския пазар зехтин, защото при предходната масирана проверка  преди две години са издадени близо 200 наставления за негодни артикули и са спрени от продажба към 10 тона маслинови масла.

От Агенцията отхвърлиха да посочат марката и произхода на откритите некачествени бутилки зехтин.

При разбора на резултатите ясно се обрисува наклонността за огромно многообразие на българския пазар, като преобладаващи са продажбите на „ Маслиново масло от маслиново кюспе “ и „ Маслиново масло, формирано от рафинирани и необработени маслинови масла “. Предлагат се и висококачествените „ Маслиново масло Екстра virgin “ и „ Маслиново масло Virgin “.

Обобщените резултати демонстрират, че има доста усъвършенстване във връзка с сходството на маслиновите масла в комерсиалната мрежа с условията на европейското законодателство, и по съответно със Стандартите за търговия с маслиново масло в Европейската общественост, признати с Регламент (ЕС) № 29/2012 година, наложителни за страните членки.

Вследствие на упражнявания формален надзор от БАБХ, обвързван със спазването на условията към маслиновите масла от виновните икономически субекти, в това число и по отношение на етикетирането, издадените наставления по отношение на предлагани неотговарящи артикули са намалели доста (22 броя),  спрямо установените несъответствия и издадени наставления по време на осъществената тематична инспекция през 2017 година – общо 183 броя.

Най-често установените несъответствия са свързани с етикетирането – не е налична категорията на маслиновото масло, липсва информация на етикета на български език, не са посочени данни за генезис, производител или дистрибутор.

Установено бе и предложение на пазара на по този начин наречените „ Салатени миксове “ с неразрешени съставки. При инспекциите бе установено съществуване на смеси от зехтини и слънчогледово олио с вложени оцветители, консерванти и ароматизанти.

За откритите несъответствия питателните артикули са изтеглени от пазара, върнати са в индустриалните обекти и са пренасочени за нехранителни цели, в това число и заличаване.

Проверките се вършат за определяне спазването на законодателството за храните. Във връзка с констатациите от тематичната инспекция БАБХ, като надзорен орган, ще продължи инспекциите в обектите с открити нарушавания за следене на осъществяването на издадените наставления, евакуиране и връщане на несъответстващите артикули към доставчиците.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР