Представители на Армения отправят открит призив и вече набират чуждестранни

...
Представители на Армения отправят открит призив и вече набират чуждестранни
Коментари Харесай

Баку: Армения набира наемници

Представители на Армения насочат открит апел и към този момент набират задгранични жители като наемници, маскирани като доброволци, за присъединяване във военни интервенции против Азербайджан. Това разгласи в особено изказване Хикмет Хаджиев, асистент на президента на Република Азербайджан Илхам Алиев.

Ето какво още се споделя в позицията на Азербайджан:

Изявление на помощникa на президента на Република Азербайджан Хикмет Хаджиев

Представители на Армения насочат открит апел и към този момент набират задгранични жители като наемници, маскирани като доброволци, за присъединяване във военни интервенции против Азербайджан.
Днес разнообразни онлайн източници и обществени медии са богати на информация за задгранични жители, участващи във военни интервенции в границите на арменските въоръжени сили против Азербайджан в наши окупирани територии.
С привличането на въоръжени наемници и потреблението им по време на боеве, Армения жестоко нарушава нормите и правилата на интернационалното право и интернационалното филантропично право. Международната спогодба на Организация на обединените нации против набиране, потребление, финансиране и образование на наемници гласи, че „ страните - страни по Конвенцията, не набират, употребяват, финансират или образоват наемници и не разрешават такива действия “.

Приети са доста резолюции на Организация на обединените нации по отношение на въоръжените наемници. Тези резолюции осъждат лицата, които извършват отговорностите на наемници и безнаказаността на страните, които употребяват техните услуги. И приканват всички страни, в сходство с техните интернационалните правни отговорности, да търсят отговорност на въоръжените наемници и страните, употребяващи техните услуги. Сформирана е и тематична работна група на Организация на обединените нации по отношение на потреблението на наемници в нарушаване на човешките права.
Освен това Варшавската спогодба на Съвета на Европа за попречване на тероризма от 2005 година и нейният спомагателен протокол, признат през 2015 година разрешават наказателно гонене от страните на лица, пътуващи в чужбина за тероризъм.

Тези обстоятелства демонстрират, че интернационалната общественост признава, че казусът с наемниците е неотложен и казусът би трябвало да се реши наложително. Действията на Армения опонират на това и даже имат за цел да узаконят потреблението на въоръжени наемници. По този метод тя още веднъж нарушава интернационалното право и не извършва възбраните на Организация на обединените нации.

Законодателната власт в доста страни планува дълготрайно отнемане от независимост и солидни санкции за лицата, които се бият като наемници в чужбина. Лицата, виновни за основаването на такива групи и ръководството им, са застрашени от още по-строго наказване. Лицата, които вземат участие във военни интервенции, също могат да бъдат лишени от самостоятелни права (гласуване, явяване на избори, покровителство, наставничество, свидетелстване и кандидатстване за позволение за пребиваване).

Редица европейски страни ползват строги ограничения против своите жители за присъединение към противозаконни въоръжени групировки. През юли тази година, да вземем за пример, във Франция, съдът произнесе 30-годишна присъда за отнемане от независимост на разположение на име Тайлър Вилус за присъединяване в боеве като член на ИДИЛ. Но френски жител Гилбер Минасян, който е взел присъединяване в геноцида в Ходжали, в изявление пред вестник „ Либерасион “ съобщи, че е мобилизирал френски жители да вземат присъединяване в битката против Азербайджан като наемници.

Армения е провела обезпечаване на въоръжени наемници и терористи в окупираните територии на Азербайджан, още преди началото на военните интервенции.

Осигуряването на въоръжени наемници от чужбина стана ясно още един път по време на разискванията за набиране на доброволци за задачите на защитата в границите на промените в законодателството на Армения в областта на защитата. По този метод Армения има за цел да наеме в своята войска въоръжени наемници и терористи от други страни под прикритието на доброволци

Неотдавнашните боеве разкриват, че процесът е интензивен. Получената по-рано информация и някои случаи, засечени в освободените територии, потвърждават, че задгранични наемници и терористи се бият от името на Армения. Разполагаме с богат снимков и видео материал за това. Сред наемниците има доста задгранични жители от арменски генезис. Тези лица вземат участие в нападенията против азербайджанското цивилно население. Това, че са арменци, не оправдава наличието им в боевете и не ги освобождава от статута на задграничен войник.

В тази връзка призоваваме съответните страни да подхващат съществени ограничения против такива жители, с цел да предотвратят идването им в окупираните територии и да стартират наказателни следствия против такива лица.
Такива лица автоматизирано стават законна цел за азербайджанската войска, защото се бият и вземат участие във военни интервенции в нашите окупирани територии. Освен това въоръжените наемници, които оцеляват в боевете и се завръщат в своите страни, се трансформират в сериозна опасност за обществото там.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР