Представете си триплана Fokker на Червения барон - Манфред фон

...
Представете си триплана Fokker на Червения барон - Манфред фон
Коментари Харесай

Най-известният US бомбардировач ще е цял век в небето след проект за $50 милиарда

Представете си триплана Fokker на " Червения барон " - Манфред декор Рихтхофен. Интересна, само че и в действителност примитивна машина от края на Първата международна война. Сега си представете по какъв начин същият този изтребител от 1917 година продължава да е една от най-важните машини в авиацията на не коя да е страна, а Съединени американски щати.

Звучи неуместно, само че в действителност нещо сходно желае да реализира може би най-значимият модернизационен план в историята на американските Военновъздушни сили. Те ще влагат близо 50 милиарда $ в рационализация на стратегическите бомбардировачи B-52 за машините, създадени при започване на 60-те години на XX век, да останат в строя до... 60-те години на XXI век.

Дългата ръка на Вашингтон

B-52 Stratofortress е най-известният американски стратегически бомбардировач. Той се появява още в края на 50-те години и през цялата Студена война въоръжените с нуклеарни бомби машини носят бойно дежурство в подготвеност да ударят Съюз на съветските социалистически републики.

Американси бомбардировачи B-52 изхвърчат от базата Феърфорд във Англия.

Използвани са необятно и във Виетнам, като точно там се вижда, че развиването на зенитно-ракетните комплекси и свръхзвуковите изтребители затруднява доста ролята им на летящи високо в небето " бомбовози ", които просто прелитат над задачата и я засипват с тонове гърмеж.
 Снимка 449407
Източник:

Това, обаче, не е краят на пътя за B-52. Огромната машина се оказва извънредно добра платформа за изстрелване на крилати ракети отвън обсега на вражеската отбрана и точно в тази роля бомбардировачът извършва стотици задачи по време на акциите против Ирак, Югославия, талибаните и " Ислямска страна ".

Сега американските Военновъздушни сили възнамеряват да запазят B-52 за още 36 години - най-малко до 2060 година В същото време, през идващото десетилетие ще бъдат " пенсионирани " самолетите, които трябваше да заменят Stratofortress - B-1 и " невидимия " B-2. Те се оказаха доста по-скъпи за поддръжка.
 Снимка 214869
Източник:

B-52 ще извършва стратегически задания дружно с новия стелт бомбардировач B-21 Raider, който занапред влиза в произвеждане.

Пълна смяна

Последните създадени B-52 от H разновидността са напуснали завода през далечната към този момент 1962 година Тогава упованията са били, че ще останат в строя не повече от 20 години. Технологичната и политическа смяна по света обаче промени тези проекти. Факт е, обаче, че сега бомбардировачите са машини от друго време.
 B21 Raider - новият американски нуклеарен стелт бомбардировач полетя за първи път
B21 Raider - новият американски нуклеарен стелт бомбардировач полетя за първи път

USAF възнамеряват да закупят 100 от броя от него

От общо 744 създадени самолета сред 1954 година и 1962 година към 10% към момента са в употреба - 76 самолета. Реално годни за полети към 2022 година обаче са били едвам 59% от тях. Причините са доста, като измежду тях е фактът, че доста от оборудването на B-52 идва от снабдители, които в това време са спрели да създават съответните съставни елементи или изобщо са напуснали бизнеса.
 Снимка 449409
Източник:

Затова и модернизацията обгръща безусловно всяка система на самолетите. Те ще получат нови по-икономични и по-надеждни мотори Rolls-Royce F130, нов радар, осъвременен колесник, цифров кокпит и опция за потребление на нови видове въоръжение. Така ще се появи напълно " нова " трансформация - B-52J.

Според специалисти " невидимите " B-21 ще се употребяват за нахлуване надълбоко над вражеска територия и нанасяне на прецизни удари, като B-52 ще ги подкрепя с удари от огромна отдалеченост. За задачата евентуално в арсенала на Stratofortress ще влязат хиперзвукови ракети. Пробните пускове са правени точно от този аероплан.

Те обаче няма да са единственото въоръжение. " Ако нещо може да бъде хвърлено или изстреляно от аероплан, евентуално B-52 го е правил ", разяснява пред Defense News командирът на Осма въздушна войска ген.-майор Джейсън Армагост.
 Снимка 413476
Източник:

Първият B-52J би трябвало да стартира тествания през 2028 година, а модернизацията на останалите ще стане факт през идващото десетилетие.

Какво може да се обърка?

Идеята за тотална рационализация и удължение на живота на бомбардировачите с още близо 4 десетилетия звучи доста добре, само че действителността крие доста опасности. B-52 е колосален аероплан, който през огромна част от времето стои навън - на полярни и пустинни температури и при тропическа мокрота. Това, дружно с дългата употреба, основава опасности от корозиране, отмалялост на метала и всевъзможни други проблеми.

Преди 10-ина години сходна стратегия за възобновяване на огромните транспортни самолети C-5 Galaxy се трансформира в доста неприятно " премеждие " за американските Военновъздушни сили, откакто се оказа, че доста от машините са в неприятно градивно положение и се постанова спомагателна работа отвън подмяната на моторите им. Това " изяде " от бюджета и в последна сметка по-малко бройки бяха осъвременени.
 Снимка 237555
Източник:

В случая на B-52, също така, редом се случват няколко огромни плана - нови мотори, нов радар, нови електронни системи, на процедура нов колесник и така нататък Според някои специалисти американските Военновъздушни сили мъчно ше могат да координират толкоз комплицирана стратегия в период.

А тя би трябвало да се случи - през 90-те усещането за " завършек на историята " след Студената война докара съвсем до занемаряване на B-1 и до внезапно понижаване на поръчаните бройки B-2. Сега американската бомбардировъчна авиация още веднъж се готви за евентуален спор, в който няма да лети в спокойни висини като тези на Афганистан. А може да разчита единствено на най-старата и на най-новата от машините си.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР