Представете си следната сцена: двама бизесмени разговарят. Единият, по-младият и

...
Представете си следната сцена: двама бизесмени разговарят. Единият, по-младият и
Коментари Харесай

Делян Пеевски скочил на Васил Божков, май иска да гепи голямо парче от хазарта

Представете си следната сцена: двама бизесмени беседват. Единият, по-младият и наедрял на растеж споделя: „ Трябва купиш две от моите компании за… – посочва се цифра от няколкостотин милиона. Или да ми прехвърлиш дяловете от хазартната компания. Правя доста за теб, дължиш ми го. “ Плащам ти 40 млн на година за това, че продаваш от талоните. Нито ще ти закупувам компаниите, нито ме интересуват “, - отвръща другият участник в диалога, умел предприемач.
„ Мога да те размажа, да ти съсипя бизнеса, знаеш, че държа прокуратурата и изобщо всичко. Няма да те има за нула време. Един към този момент го отнесе… “. „ А какво ще стане преди този момент да се случи? “ – попитал умерено вторият предприемач.
Много е евентуално диалогът да е бил тъкмо подобен, само че може и да е единствено слух, написа уеб сайтът "Фрог нюз ".
Факт е обаче, че е почнала война поради дялове в компанията Efbet. Тя е стартирала зад кулисите, само че към този момент се трансферира и на територията и на някои медии. Това разясниха пред Фрог нюз осведомени с този внимателен, само че и взривоопасен бизнес, в който се наливат и печелят милиони. Едни против други са се изправили Стефан Найденов и синовете му Боян и Цветомир Найденови, които имат огромен % от Efbet, а от другата страна е Васил Божков, който също държи значително акции. Така най-малко наподобяват нещата в профил. Предполага се обаче, че нещата са доста по-дълбоки и сериозна роля, въпреки и скрита, играе депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Именно той бил в основата на раздора, поради искания да се настани в този бранш на бинеса.
Първоначално имал желание да навлезе със своя компания, само че след това решил, че ще е по-лесно да придобие/превземе частта на някой от досегашните играчи. Харесал си този на Божков, - настояват клюки.
Появиха се изявления (най-много и подробни в уеб страницата „ Афера “), които разкриват агентурното минало на Стефан Найденов като помощник на 06-то ръководство на Държавна сигурност. Името му и това на синовете му се свързват и с престъпни действия, които, съгласно изявленията, били прикривани дълго време. И тъй като сходни неща могат да прикривани единствено от прокуратурата, Министерство на финансите, Министерство на вътрешните работи и службите, излиза, че във войната са забъркани и цели институции. В ход са обаче следствия и в чужбина, което прави абсурда интернационален.
Съобщава се също за неотдавнашни инспекции и влизания в офиси на Efbet от чиновници на Министерство на вътрешните работи и държавното обвиняване. Прокуратурата обаче не дава никакви детайлности, както обича да прави при други свои акции, превърнати надали не в рекламни видеа.
В същото време медии разгласяват текстове, по какъв начин компанията за спортни залози efbet била учредена поради любовта към спорта през 2006 година от братята Цветомир и Боян Найденови и техния татко Стефан Найденов. Разказва се също, че бащата в действителност бил създател на една друга, добре позната на публиката, компания – Еврофутбол. Което пък други отхвърлят. И тъй наречените – все хубави неща, очевидно с цел да бъде лъснат имиджа на фамилното трио, което зарежда с реклами доста медии.
Източниците ни обаче считат, че зад фасадата на тази кавга – към този момент забележима частично само през медиите - се вихри същинска война за преразпределяне, опити за заграбване на дялове и прочие за десетки и даже стотици милиони. В дъното на интригата, както към този момент споменахме, стоял Делян Пеевски, който от дълго време имал апетити да придобие дял от печелившия бизнес. Като негов съдружник в обстановката се загатва притежателят на Нова тв и ФК „ Лудогорец “ Кирил Домусчиев. Освен Найденови, несъмнено. Което значи, че в тима е и финансовият министър Владислав Горанов, считан за добър другар на Пеевски и Домусчиев.
Въпросът е какво мисли Васил Божков по въпроса, тъй като е известно, че точно той има голямо въздействие и опит в тази сфера на бизнеса…
Пеевски сега води война на доста фронтове.
От няколко години се пробва да придобие цех „ Дунарит “ в Русе и употребява всички начини – все съмнителни и противозаконни.
Бруталното заграбване на активите на фалираната с негово присъединяване КТБ продължава с високо движение и с поддръжката на прокуратурата и държавни структури, които си затварят очите пред грабежа.
Води война и за препродажбата на компанията Виваком, която бе „ добита “ по несъмнено подозрителен метод и към момента сагата към тези дейности не е завършила. С проблема се занимава даже Лондонския съд.
Пеевски пробва да се отърве от компаниите „ Лафка “ и Техномаркет, които все по-трудно ръководи и в които са налети милиони, които няма по какъв начин да бъдат върнати. Особено е ситуацията с големите заеми, отпуснати му от ББР, наричана от някои „ банката на Пеевски “. Засега там абсурдът се тушира, само че може да избухне всеки миг. Същото важи и за Държавната консолидационна компания (ДКК), която също има топли връзки с депутата от Движение за права и свободи, които са на ръба на скандала…
Все отново основните старания на политика-олигарх са ориентирани против премиера Бойко Борисов, който смята за отговорен, че не е съумял да го оневини пред американците в следствието против него и Цацаров по закона “Магнитски “ и делото по закона РИКО в Ню Йорк. Също, че компании, свързани с него не печелят задоволително доста публични поръчки, за което бил отговорен още веднъж Борисов. Доскоро се считаше, че министър председателят и депутатът са в положителни връзки, само че се оказва, че в действителност сред тях прехвърчат искри, които могат да се разраснат до пожар, считат осведомени.
Както нормално, Гешев и Цацаров ще се вършат на разсеяни във връзка с пеевските войни, а в случай че въпреки всичко се наложи нещо да разясняват, ще заявят дежурното: Това са спекулации, няма никакви доказателства. Ами няма, тъй като прокуратурата също взе участие, а и няма по какъв начин странични очевидци още по-малко публицисти, да участват на сходни сделки, кавги и покупко-продажби. Съди се по косвени събития, реакции на политически и бизнес кръгове, медийни изявления – изключително в пеевските издания – държанието на някои министри и народни представители. А от време на време и от реакции на непознати посолства...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР