Представете си монета. Не каква да е, а монета от

...
Представете си монета. Не каква да е, а монета от
Коментари Харесай

Чиста монета за $1 трлн.: Защо САЩ няма да си решат дълговия проблем с нея

Представете си монета. Не каква да е, а монета от платина. Звучи добре, нали? Сега си представете, че тя е с номинал от 1 трлн. $. Да, $1 000 000 000 000. Няма никаква причина сходна монета да не съществува и дори заложен в законодателството трик на доктрина би разрешил с нея Съединени американски щати да си решат казуса с достигнатия таван на дълга. За благополучие на целия свят, те няма да го създадат... или най-малко все още наподобява по този начин.

Каква е концепцията?

Законът разрешава на американското Министерство на финансите да сече платинени възпоменателни монети с всевъзможен номинал. Така монетният двор може да направи монета за 1 милиарда $, да я внесе в Държавния запас и по този начин държавното управление да резервира своята кредитоспособност.
 Извънредни ограничения в Съединени американски щати - доближиха дълговия таван
Извънредни ограничения в Съединени американски щати - доближиха дълговия таван

Демократи и републиканци по този начин и не се схванаха

Идеята, къде съществено, къде - на смешка, се върти в общественото пространство от към 10 години, като постоянно мотивът е дълговият таван, който държавното управление прекомерно постоянно доближава (около 80 пъти от 60-те до днес) и чиято промяна става пленник на конфликтите сред демократи и републиканци в Конгреса.

Все отново не са доста сериозните икономисти, които биха подкрепили сходно решение за излизане от политическия пат.

Ето за какво

Подобна маневра сигурно ще отстрани терзанията за дълговия таван... с цел да ги размени с други, които са с световен мащаб. Монетата за 1 трлн. $ ще торпилира доверието в $ и в Министерството на финансите по същия метод, по който би го направил същински банкрут.

Освен това, инфлацията в Съединени американски щати ще тръгне към небето сега, в който в стопанската система " от небето " паднат 1 трлн. $, отбелязва в собствен материал CNN.
 Българска народна банка пусна нова златна монета, каква е нейната цена
Българска народна банка пусна нова златна монета, каква е нейната цена

Тиражът е 4000 бройки

При последното сходно споменаване на платинената монета нобеловият лауреат Пол Кругман го дефинира като " счетоводен трик ". " Монетата за 1 трлн. $ е доста неверен метод да се заобиколи таванът на дълга, който ще направи неприятната обстановка още по-лоша. Глобалните вложители ще са наясно, че това не е резистентен метод да се заплащат сметките на държавното управление и, с оглед конституционната рецесия, която ще подпали, ще увеличи риска те да не могат да си върнат парите в точния момент ", разяснява и основният икономист на Moody " s Analytics Марк Занди.

Говори Джанет Йелън

Въпреки всичко, от WSJ попитаха финансовия министър и някогашен шеф на Федералния запас Джанет Йелън може ли да се стигне до екзотичното решение на дълговия проблем. По думите ѝ дори да се тръгне в тази посока, няма никаква гаранция, че цялата интервенция ще завърши сполучливо: " Не би трябвало да се приема за даденост, че Фед ще одобри монетата. Няма такова условие, зависи единствено от тях ".

В момента нейното ведомство поддържа платежоспособността на държавното управление посредством " специфични ограничения ", които засягат разнообразни обществени фондове на държавните чиновници, само че до юни ръководещи и съпротива би трябвало да се схванат, в противоположен случай ще се стигне до дефолт, който ще усили цената на всички следващи опити за изтегляне на дълг, като в това време милиони хора ще останат без заплати, а страната (и евентуално надалеч освен тя) ще затъне в криза.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР