Представете си, че звъните на спешна помощ, но линейка така

...
Представете си, че звъните на спешна помощ, но линейка така
Коментари Харесай

Една много болна здравна система: какво се случва с британското здравеопазване


Представете си, че звъните на незабавна помощ, само че кола за спешна помощ по този начин и не идва. Във Англия такава е ориста на всяко четвърто незабавно позвъняване. Колабира ли опазването на здравето на Острова?

Болниците се нуждаят обезверено от повече пари и личен състав

Списъкът с проблеми е дълъг. Но преди всичко е продължаващото към този момент години . Гордостта на системата - това, че тя се финансира без вноски от данъчните приходи - е в същото време и нейната Ахилесова пета. От 2010 година насам, когато консервативното държавно управление наложи политика на строги икономии след международната финансова рецесия, издръжката на Националната здравна работа NHS се свива от ден на ден.

Болногледачът Дейвид Кар, който е в този отрасъл от 40 години, се оплаква, че заплатата му е спаднала с 15 % за няколко години. По същия метод стоят нещата и с сътрудниците му в доста други браншове.

Стачките са неизбежни
Редакцията предлага
Именно затова за 15 декември е обявена стачка на болногледачите. Синдикатите желаят нарастване на заплатите от съвсем 17 % – за покриване на инфлацията плюс още пет на 100.

споделя, че това е утопично в сегашната напрегната бюджетна обстановка. И назрява въстание, в което най-вероятно ще се включат освен болногледачите, а и други чиновници на опазването на здравето. Всичко това предвещава цялостен колапс, с изключение на във връзка с най-неотложните операции.

Брекзит, пандемията и скъпотията

. Не на последно място поради него в Англия не доближават 47 000 медицински сестри и болногледачи. Медицинският личен състав от Европейски Съюз е напуснал Острова, а в образованието в самата е било вложено прекомерно малко. Недостигът на фрагменти води до непрекъснато претоварване на наличния личен състав.

Покрай пандемията от ковид NHS трансферира границата на опциите си, над седем милиона души са в очакване на интервенции, които не са най-неотложни, само че са нужни на боледуващите хора. При едно на всеки четири повиквания не може да се изпрати кола за спешна помощ, така като пред клиниките се образуват тапи заради това, че няма кой да одобри пациентите, нито има свободни кревати. По данни на NHS единствено през октомври на 5000 души са били нанесени „ съществени вреди “.

Рязкото повишаване на издръжката на живота пък е причина съвсем всеки четвърти филиал на NHS да провежда за своите чиновници – за тези, които не печелят задоволително и не могат да устоят себе си и фамилиите си. По публични данни 14 % от болногледачите, които са десетки хиляди в границите на NHS, са употребили до момента най-малко един път обществените кухни.

Несигурно бъдеще

Консервативното държавното управление твърди, че бюджетът на NHS освен няма да бъде понижен, а ще се усили – от към 177 милиарда евро през тази година на 188 милиарда до 2025-а. Както означават обаче специалисти, това няма да покрие даже спомагателните разноски поради.

Още за бедността във Великобритания вижте тук:
" Англия не е преживявала нещо такова от войната насам "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР