Представете си, че виждате трамвай, чийто механизъм за управление се

...
Представете си, че виждате трамвай, чийто механизъм за управление се
Коментари Харесай

Дилемата с трамвая или кога хората ни харесват

Представете си, че виждате трамвай, чийто механизъм за ръководство се поврежда в придвижване и той се е насочил с висока скорост по надолнище към петима души, които са в капан, в случай че не спре. Застаналите сте на стеснен пешеходен мост, паралелно до огромен мъж. Ако бутнете мъжа на релсите, трамваят ще го блъсне и... ще забави придвижване преди да е блъснал и умъртвил петимата. Мъжът ще почине, само че петимата други ще бъдат избавени. Бихте ли го създали? Бихте ли пожертвали мъжа, в случай че сигурно щяхте да ги спасите? 

Според проучване, извършено измежду 2400 души от Джим Еверет - докторант на Оксфордския университет, Моли Крокет - доцент в университета и Дейвид Пизаро от университета " Корнел ", методът по който ще отговорите на " алтернативата с трамвая " има огромно влияние върху това до каква степен хората ви имат доверие и ви харесват, ако те чуят какво решавате. 
Да разгледаме вариантите
Ако решите да спасите живота на петимата, само че да навредите или да убиете индивида до вас, вие ще вземете морално решение в сходство с етичните теории на консеквенциализма. Консеквенциалистите имат вяра, че би трябвало постоянно да се стремим да усилваме допустимо най-хубавото за допустимо максимален брой хора, даже в случай че това значи да навредим на дребна част от тях - да вземем за пример като раним един, или даже като го убием, с цел да спасим петимата. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР