Представете си, че трябва да паркирате паралелно с 15-местен бус

...
Представете си, че трябва да паркирате паралелно с 15-местен бус
Коментари Харесай

​​​​​​​В полунощ NASA ще кацне на астероида Бену, за да вземе проби: Как да гледаме на живо

Представете си, че би трябвало да паркирате редом с 15-местен бус на място за 2-3 коли, което е обградено от две канари с размера на двуетажна постройка. Днес NASA ще се опита да извърши астрономическия еквивалент на това – на близо 320 млн. км разстояние от Земята.

По-конкретно – галактическата сонда ще се приземи върху метеорита Бену, летящ из Космоса с 101 000 км/ч, с цел да вземе проба, която след това да върне на нашата планета за разбор.

OSIRIRS-Rex е първата сходна задача за Съединени американски щати и третата изобщо след японските Хаябуса и Хаябуса-2.

Бену. Източник: NASA/University of Arizona/CSA/York University/MDA

Ако всичко премине по проект, галактическият уред ще употребява своята 3-метрова роботизирана ръка, наречена TAGSAM – Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism, с цел да вземе минимум 50 грама материал от метеорита. Този развой би трябвало да трае почти 10 секунди.

Източник: NASA/Goddard/University of Arizona)

Впоследствие галактическият уред, следен отдалечено от екип от учени и инженери, ще прибере тестът и ще полети назад към Земята, където се чака да дойде през 2023-а.

Можете да гледате всичко това онлайн на 21 октомври в 00:00 часа посредством видеото по-долу или непосредствено на уеб страницата на NASA.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР