Председателят й Радомир Чолаков от ГЕРБ е против, ще предлага

...
Председателят й Радомир Чолаков от ГЕРБ е против, ще предлага
Коментари Харесай

Двойното гражданство за депутати и министри одобрено от конституционната комисия на второ четене

Председателят й Радомир Чолаков от ГЕРБ е " срещу ", ще предлага спомагателни корекции

Депутатите и министрите да могат да имат и друго поданство с изключение на българско. Това утвърди парламентарната Комисия по конституционни въпроси. Днес тя разисква измененията в главния закон на второ четене.

Бяха подкрепени корекции от първичния план.

За депутат ще може да бъде определен български жител, който има и друго поданство, само че и когато е живял последните осемнадесет месеца в страната, утвърдиха членовете на комисията с 5 гласа „ за “ против 4 „ срещу “.

Това ще важи и за министрите. За тях обаче няма да важи условието за уседналост.

Любопитен миг е, че ръководителят на Комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков от ГЕРБ гласоподава в прорез с болшинството, в което влизат ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Той съобщи, че би предложил спомагателни ремонти за отсрочване на опцията лица с двойно поданство да са министри и депутати, до момента в който страната не се приготви административно за това. Според него това би се случило, когато има точни данни какъв брой българи живеят в чужбина, какъв брой са с двойно поданство и така нататък

Президентът няма да може да е с двойно поданство, утвърди на второ четене комисията.

Продължава разискването на други текстове, свързани със правосъдната власт, които се смятат за сърцевината на измененията в Конституцията. Отложи са за по-късно гласуването на ограничението на пълномощията на президента във връзка с служебните държавни управления. Спори се за ограничението на кръга от длъжностни лица, които да може да бъдат номинирани за служебен министър председател. 

Окончателното решение ще е на пленарната зала. Там се изискват поддръжка с най-малко 160 гласа, с цел да може поправките да минат.

 

Очаквайте детайлности

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР