Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и председателят на

...
Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и председателят на
Коментари Харесай

СОС иска имоти от държавата, необходими за устойчивото планиране на столичния град

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и ръководителят на комисия по общинска стопанска система Николай Стойнев внасят предложение, което ще бъде прегледано на съвещанието на съвета на 22-и юли за придобиване на терени държавна благосъстоятелност на територията на НПЗ „ Изток “ в регион Младост.

Това решение ще даде старт на процедура по безплатно даване на парцели от страната към общината, които ще послужат за облекчаване на потребностите на града и ще основат опция за обмисляне и осъществяване на редица мероприятия за възстановяване просветителната, здравната, културната и спортната инфраструктура в региона. Тази процедура изисква софтуерно време и единодушие от страна на страната, само че ще докара до качествени промени във опциите за градско обмисляне.

Целта на Столичната община е намиране на способи за рационалното потребление на наличната земя в урбанизираните територии, както и потребление на съществуващата инфраструктура и градски превоз по подобен метод, че да се сведе до най-малко потреблението на нови територии и сила, като в същото време се понижат трайно „ паразитните ” пътувания в града, респективно – излъчванията на въглероден диоксид.

Територията на бившето НПЗ „ Изток “ с големия си капацитет от компактни терени (близо 280 000 кв. м.) с отпаднала нужда – държавна благосъстоятелност ще може да реши по едно и също време няколко значими казуса. Първо, да предложи модели и да даде съответна опция за решение на проблеми, зародили в жилищните комплекси в резултат на извършената реставрация след 90-те години. Освен това част от въпросните терени могат да бъдат планувани за обекти на обществената инфраструктура за бъдещите жители и да подобрят качеството на живот в региона.

„ Проблемът с отчуждаването на голям брой терени на територията на Столична община може да бъде решен единствено благодарение на страната – или с финансова поддръжка, или посредством безплатно прекачване на парцели с отпаднала нужда за тази цел. Частните имоти в зелени зони и междублокови пространства, които са с право на застрояване би трябвало да бъдат върнати на жителите посредством откупуване или посредством обезщетяване. Ако получим тези терени от страната можем да решим десетки сходни случаи. Надявам се съответните министерства, в чиито патримониум се намират, да проявят угриженост и политическа отговорност към столичния град “. Коментира Председателят на СОС Елен Герджиков.

Зоната на НПЗ „ Изток “, м. „ Къро ”, регион „ Младост “ бе предмет на капиталова интензивност, както в предходния пик на строителството в София в интервала 2005 - 2009 година, по този начин и към сегашния миг. Тя ще стане още по-атрактивна след стартирането на разширението на трети метродиаметър през Слатина до Цариградско шосе.

Съгласно данните в ГРАО от 2020 година адресно записаните поданици в зоната на НПЗ „ Изток “, м. „ Къро “ са 3 333. Прогнозата на специалистите, обаче е, че към 2030 живеещите в региона ще са към 8 000, а работещите в офис и търговски здания (включващи и частта от ж.к. „ Младост “ в обсега на метроспирките) над 60 000.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР