Председателят на Синдиката Образование към КТ Подкрепа д-р Юлиян Петров

...
Председателят на Синдиката Образование към КТ Подкрепа д-р Юлиян Петров
Коментари Харесай

Над 70% от младите учители напускат след първата година

Председателят на Синдиката " Образование " към КТ " Подкрепа " доктор Юлиян Петров взе участие в обичайното тържествено посрещане на млади учители, назначени за образователната 2022/2023 година, проведено от Регионалното ръководство на образованието (РУО) в София-град и обвързвано с Деня на националните будители. Политиката за привличане и задържане на млади учители е приоритет както за Синдиката " Образование ", по този начин и за Министерството на образованието и науката (МОН), споделя пред Българска телеграфна агенция Юлиян Петров.

Той отбелязва, че за жалост младите учители до 35-годишна възраст, по данни на Националния статистически институт (НСИ), са едвам 15,26 % от всички български учители, а по статистика на синдиката над 70 % от тях не остават в просветителната система през първата година. Под 10 % е съставът на мъжете педагози при младите учители.

Данни утвърждават тази предпочитана национална просветителна политика като прекомерно несполучлива, декларира Петров.

Изследване на Синдиката " Образование " удостоверява неуспеха на тази политика и предлага вероятни промени, които биха могли да трансформират тази отрицателна статистика.

69,3 % от респондентите считат, че с цел да има повече младежи в системата, би трябвало да се увеличи рейтингът и статутът на българския учителя. Индикаторите - висока междинна възраст и понижаване на относителния брой на мъжете, са индикатор за невисок рейтинг на специалността на учителя.

53,7 на 100 от запитаните считат, че институциите би трябвало да спомагат, партнират и образуват доверие към учителите. " Засега практиката потвърждава обаче, че учители и шефове са проверявани, притискани и от време на време унижавани от РУО и МОН след всеки сигнал от родител ", декларират от Синдиката " Образование ".

40,4 на 100 от интервюираните считат, че би трябвало да се засилва наставничеството и менторството към младите учители.

За националната просветителна политика за менторство и попечителство Синдикатът " Образование " работи с МОН и ще има забележими резултати, споделя Юлиян Петров.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР