Председателят на шведския парламент Андреас Норлен възложи на лидера на

...
Председателят на шведския парламент Андреас Норлен възложи на лидера на
Коментари Харесай

Финансовият министър на Швеция получи мандат за ново правителство

Председателят на шведския парламент Андреас Норлен разпореди на водача на Социалдемократическата партия в четвъртък да се опита да образува ново държавно управление. Финансовият министър Магдалена Андершон би трябвало да уточни до вторник дали може да откри задоволително поддръжка в долната камара на Народното събрание, с цел да образува кабинет, съобщи АП.

Ходът беше предстоящ.

Припомняме, че през вчерашния ден шведският министър-председател Стефан Льовен подаде оставка - предстоящ акт, с който той отвори вратата за министъра на финансите Магдалена Андершон да стане първата жена министър председател на страната, стига да получи утвърждението на Народното събрание.

Льовен оглавяваше коалиция на малцинството с партията на Зелените от 2014 година насам. По-рано тази година обаче разгласи, че ще се отдръпна преди идващите парламентарни избори , които би трябвало да се проведат през септември 2022 година

Магдалена Андершон го наследи като водач на Социалдемократическата партия предходната седмица. Все още не е ясно дали тя ще има задоволителна поддръжка , с цел да премине през гласоподаване за одобряване в Народното събрание.
 Министър-председателят на Швеция подаде оставка, евентуално ще го наследи жена
Министър-председателят на Швеция подаде оставка, евентуално ще го наследи жена

Магдалена Андершон може да стане първата дама министър председател на страната

Андершон не се нуждае от болшинство в 349-местния парламент, което да я утвърди, само че би трябвало да избегне болшинство, което да гласоподава против нея.

Ако въпреки всичко кандидатурата ѝ бъде отхвърлена, различен вид за министър председател е водачът на Умерената партия Улф Кристенсон.

ще управлява служебно държавно управление в Швеция, до момента в който новият министър-председател бъде определен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР