Председателят на СДС Румен Христов, зам.-председателят Теодор Петков, председателят на

...
Председателят на СДС Румен Христов, зам.-председателят Теодор Петков, председателят на
Коментари Харесай

СДС с декларация за 1 февруари: Поклон пред паметта на невинните жертви на комунизма!

Председателят на Съюз на демократичните сили Румен Христов, зам.-председателят Теодор Петков, ръководителят на Съюз на демократичните сили - София Антон Койчев и седесари от столицата и страната сервираха венец и цветя на Черната стена в градинката на НДК, с цел да почетат жертвите на комунизма, оповестиха от пресцентъра на Съюз на демократичните сили.

Съюз на демократичните сили излезе и с декларация във връзка 1 февруари - Ден за благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим:

Първи февруари е черна дата в българската история. На този ден, към този момент дълги години, демократичната общественост у нас уважава жертвите на комунистическия режим, по предложение на президентите на Република България от Съюз на демократичните сили - доктор Желю Желев и Петър Стоянов. Официалното отбелязване е от 2011 година, когато е одобрен с решение на държавното управление на ГЕРБ.

От страниците на държавните архиви, а и от разкази на хора, претърпели ужасите на комунистическия гнет, пред нас оживява картината на тези тъмни и трагични дни, в когато българи са проливали българска кръв безпощадно и грубо!

След 9-ти септември 1944 година, за няколко месеца, в страната по политически аргументи са убити и безследно изчезнали над 20 000 души!

Изселените са близо 30 000! Реваншистки групи от Министерство на вътрешните работи и Държавна сигурност са се разправяли по нечовечен метод с наречените от тях „ врагове на националната власт “.

На 1 февруари 1945 година по този начин нареченият Народният съд осъжда на гибел трима регенти, шестдесет и седем народни представители, министри, генерали и полковници.

В идващите години комунистическата власт, без съд и присъда, въдворява, изтезава и убива хиляди българи в лагерите на гибелта в Белене, Ловеч, Богданов дол, Скравена, Куциян и други.

Поклон пред паметта на почтените жертви!

Надяваме се, че тези тъмни страници в никакъв случай няма да бъдат повторени!

България повече от 30 години върви по пътя на демокрацията. Независимо от това, ние сме длъжни да припомняме на младите генерации историческите обстоятелства, с цел да знаят, че свободата и демокрацията не са даденост и всяка опасност за тях би трябвало да бъде премахвана в зародиш!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР